De Erasmus Universiteit doet het opnieuw goed in de Economentop 40. Vier EUR-economen behoren tot de beste vijf en alleen de Universiteit van Tilburg (UvT) scoort beter.

Vorig jaar vonden we de EUR terug op de eerste plek. Dit jaar staat daar de UvT. Ondanks een wijziging in de methode verandert er bovenin de lijst weinig. VU-wetenschapper Richard Tol voert voor het vierde jaar achtereen de top 40 aan. EUR-wetenschappers Michael McAleer, Philip Hans Franses (beiden ESE), Daan van Knippenberg (RSM) en Werner Brouwer (iBMG) vinden we terug op plek 2 tot en met 5. Dezelfde vier stonden vorig jaar – weliswaar in iets andere volgorde – ook al bij de beste zes. Net als vorig jaar bezetten EUR-economen twaalf van de veertig plekken.

Publicaties zijn de norm

De Nederlandse lijst wordt samengesteld door het tijdschrift Economische Statistische Berichten en richt zich enkel op de publicaties van de wetenschappers. De lijst is gebaseerd op de artikelen, commentaren, brieven, notities, besprekingen en congresartikelen van de economen in de Web of Science-database over de periode 2008 tot en met 2012. De score van een publicatie is afhankelijk van het aantal auteurs en de invloed van een wetenschappelijk tijdschrift (Article Influence Score). Economiefaculteiten selecteren zelf 160 wetenschappers die meedingen naar een plek in de top 40. TF