Studenten gaan in 2014 iets meer rente betalen over hun studieschuld. Het percentage is vastgesteld op 0,81 procent, nog altijd één van de laagste rentes van de afgelopen twintig jaar.

Wie leent bij DUO, betaalt daarover al tijdens de studie rente. De hoogte daarvan is afhankelijk van wat de Nederlandse staat betaalt voor leningen. Het percentage wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en in 2014 is dat dus 0,81 procent. In 2013 was het rentepercentage 0,6 procent.

Vast percentage

Het rentepercentage is gunstig voor huidige studenten, maar ook wie dit jaar afstudeert of stopt met studeren heeft geluk. Het rentepercentage voor deze groep wordt namelijk telkens voor een periode van vijf jaar vastgezet. Wie in 2013 voor het laatst in de collegebanken zat betaalt vijf jaar lang slechts 0,81 procent rente. Pas in 2019 geldt voor hen een nieuw percentage.

Ter vergelijking: wie in 2011 afstudeerde, zit tot en met 2016 vast aan een rentepercentage van 1,39 en wie in 2008 klaar was, betaalt nu 3,58 procent rente. Studenten die in 1992 afstudeerden hadden helemaal pech: zij betaalden vijf jaar lang een rentepercentage van 9,49 – het hoogste tot nu toe.

Jokerjaren

Aflossers moeten twee jaar na afstuderen beginnen met terugbetalen, maar kunnen wel een pauze inlassen. Ze krijgen daartoe vijf zogenaamde ‘jokerjaren’ (zestig maanden) die ze in periodes van minimaal drie maanden kunnen inzetten. De rente loopt in die tijd wel gewoon door en de maximale terugbetalingstermijn van vijftien jaar wordt verlengd met het aantal opgenomen jokermaanden.

Het precieze bedrag dat studenten moeten terugbetalen, kan dus pas na afstuderen worden vastgesteld. Wie alvast een schatting wil maken van het bedrag dat hij in de toekomst zal moeten aflossen, kan dat onder meer berekenen met de ‘studieleenwijzer’ van het Nibud of op www.studie-kosten.nl. HOP