De kans dat masterstudenten in 2014 hun basisbeurs daadwerkelijk kwijtraken, wordt steeds kleiner. Als het moet, wil regeringspartij PvdA de basisbeurs voor masterstudenten best een jaartje later afschaffen.

De PvdA staat open voor uitstel van de invoering van het leenstelsel in de masterfase, zei PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis vanmiddag tegen de NOS. In dat geval zouden masterstudenten hun basisbeurs pas in 2015 kwijtraken, net als bachelorstudenten. Tijdens een gesprek met experts vanochtend was er veel kritiek op die gefaseerde invoering.

Geen andere keuze

Het is niet de eerste keer dat Mohandis zich bereid toont met de oppositie mee te denken. Al in oktober werd duidelijk dat minister Bussemaker eigenlijk geen andere keuze heeft dan haar hele plan nog een jaartje uit te stellen. In schriftelijke vragen plaatste de PvdA toen al vraagtekens bij de snelle invoering van het leenstelsel.

Eerste Kamer

Overigens staat nog te bezien of het lukt om de basisbeurs in 2015 af te schaffen. Het kabinet heeft daarvoor steun nodig van D66 en GroenLinks in de Eerste Kamer en die is vooralsnog niet zeker. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. HOP