Inlichtingendienst AIVD ronselt informanten onder studenten, meldt het Algemeen Dagblad. De dienst wil zo inlichtingen in het buitenland of over studentenprotesten vergaren.

Een stagiair van het AD, Ivo Roodbergen, deed in Egypte onderzoek voor zijn afstudeerscriptie. Hij werd benaderd door de AIVD, die informatie wilde over de mensen die de jongen in Egypte ontmoette. “De dienst vroeg hem het contact stil te houden, maar wist kennelijk niet dat hij stage liep bij het AD”, schrijft hij in zijn eigen artikel.

Demonstraties en krakersbijeenkomsten

Roodbergen is niet de enige die door de AIVD is benaderd. De geheime dienst is onder meer geïnteresseerd in demonstraties en krakersbijeenkomsten. Veel studenten zouden van de toenaderingspogingen schrikken en zich geïntimideerd voelen: ze zouden bang zijn zichzelf verdacht te maken als ze niet meewerken.

Studentenprotesten

In de krant zegt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf dat het haar niet verbaast dat de AIVD onder studenten informatie zoekt. Het was al bekend dat de AIVD en politie studentenprotesten in de gaten houden. .

SP wil verbod

De Socialistische Partij wil het ronselen van studenten verbieden. “Het gaat om een jonge, kwetsbare groep mensen”, zegt Kamerlid Ronald van Raak. Als de AIVD zich mengt in het leven van studenten die afstuderen, brengt dat grote druk met zich mee en komt hun toekomst in gevaar, aldus het Kamerlid. Al eerder wilde de SP dat de geheime dienst ophoudt journalisten en medewerkers van hulporganisaties als informanten te ronselen. Ook de Landelijke Studenten Vakbond spreekt zich uit tegen het benaderen van studenten. HOP/TF