Gisteren verscheen de Keuzegids Universiteiten 2014, een overzicht van de sterke en zwakke punten van de Nederlandse bacheloropleidingen. In totaal zijn er 65 ‘topopleidingen’, waarvan één in Rotterdam: Geneeskunde.

De jaarlijkse Keuzegids is bedoeld om scholieren te helpen bij hun studiekeuze. De bachelors krijgen cijfers op grond van studentoordelen, onderwijsstatistieken en oordelen in visitatierapporten van onderwijskeurmeester NVAO. Ook het aantal contacturen telt sinds dit jaar weer mee in de beoordeling.

Toppers

Specifiek wordt er gekeken naar inhoud, docenten, wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid, communicatie, faciliteiten en het oordeel van een expert, waarna elke opleiding een cijfer krijgt. Bij een 76 of hoger wordt een opleiding een ++ toegekend, wat staat voor een ‘topopleiding’. Een blik op de gids leert dat van alle EUR-opleidingen alleen Geneeskunde, met een cijfer van precies 76, ‘top’ genoemd mag worden. Vorig jaar was Psychologie de enige Rotterdamse topbachelor, maar die is dit jaar iets minder. Landelijk worden vooral de bètaopleidingen hoog gewaardeerd; de sector natuurwetenschappen heeft liefst 27 topopleidingen.

Weinig uitschieters

Over de gehele linie scoort de EUR redelijk gemiddeld, zonder echte uitschieters. Pedagogische Wetenschappen is weliswaar net geen topopleiding, maar is met een score van 74 wel de beste in zijn vakgebied. Dat geldt eveneens voor International Business Administration (IBA), dat die positie wel moet delen met IBA op de Maastrichtse universiteit.

Daarnaast zijn onder meer Econometrie , Psychologie en International Bachelor Communication and Media (IBCoM) in Rotterdam volgens de Keuzegids beter dan gemiddeld. Rechten (cijfer 46) wordt het slechtst beoordeeld van alle studies aan de EUR, terwijl ook bijvoorbeeld Economie en Sociologie een minnetje krijgen.

Onderwijs en communicatie

Interessant is het ook om te kijken op welke onderdelen de universiteit over het algemeen goed scoort. De EUR is de enige Nederlandse universiteit die voor zowel ‘onderwijs’ als ‘communicatie’  twee plusjes krijgt.

De studentenoordelen zijn afkomstig uit Nationale Studenten Enquête. De Keuzegids neemt, in tegenstelling tot de Elsevier-ranking, ook de oordelen over bijvoorbeeld docenten, gebouwen en roosters mee in de totaalscore per opleiding. MvS