Excellent onderzoek én onderwijs, verbinding tussen de faculteiten en multidisciplinair onderzoek, en meer internationalisering. Dat zijn de speerpunten van de nieuwe rector magnificus Huib Pols.

De nieuwe rector was gisterenavond te gast in Studio Erasmus, zijn eerste publieke optreden sinds de rectoraatsoverdracht tijdens de Dies. De EUR moet ‘minder afhankelijk worden van onze wispelturige overheid’. De nationale bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek slinkt, dus moet de universiteit het elders zoeken.

Het spel in Brussel

Dat kan grotendeels in Brussel, stelt de nieuwe rector. Sleutelwoorden zijn multidisciplinair onderzoek en internationalisering. Daarmee vergroten wetenschappers hun kansen om succesvol een onderzoekshonorarium te verzilveren. Pols wil daarin vooral een faciliterende rol spelen. “Er komt een hoop bureaucratie kijken bij het indienen van een onderzoeksvoorstel, daar word je knettergek van. Ik wil als rector mensen vertrouwd maken met hoe het spel in Brussel wordt gespeeld.”

Dag twee

De vraag wat er gaat gebeuren met vakgebieden die het zwaar hebben, zoals Filosofie of Geschiedenis, wuifde Pols weg: “Ik ben pas in dag twee van mijn aanstelling, he.” Volgens de rector kent de EUR een goede mix van wetenschapsgebieden. “Hoe je dat op een nieuwe manier ordent, is de vraag. Maar in ieder geval moet het de wetenschap ten goede komen, niet het management.”

Nominaal is normaal

Pols sprak gisterenavond bijna net zo bevlogen over Nominaal is normaal als zijn voorganger Henk Schmidt. “Gewoon knallen in het eerste jaar en alle 60 punten halen. Je hebt er je hele leven plezier van.” Op middelbare scholen en Amerikaanse universiteiten is compensatoir toetsen volstrekt normaal, benadrukte de nieuwe rector. “We leiden echt geen dommere mensen op.” Geen grote veranderingen in het onderwijs dus. Pols voegde toe dat hij weinig heil ziet in strengere voortgangseisen in de rest van de bachelor. “We zullen niet doorgaan met een bindend studie advies in het tweede of derde jaar. Daar geloof ik niet in.”

MOOC’s

Waar Pols wel in gelooft, zijn ICT-toepassingen in het onderwijs. “Ik wil wel investeren in MOOC’s”, zei hij. Dat zou vooral moeten gebeuren in de niches waar de EUR in uitblinkt, het liefst in samenwerking met Leiden en Delft. Daar zou volgens Pols de focus moeten liggen. “We moeten niet denken dat we het beter kunnen dan Harvard of Stanford.”

Publicatiedruk en perverse prikkels

Het gesprek ging ook over Science in Transition, de beweging die pleit voor een revolutie in de wetenschap. Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr sloot zich gisteren in grote lijnen aan bij de analyse van Frank Miedema en kornuiten, maar Pols sprak iets voorzichtiger over publicatiedruk en perverse prikkels in de wetenschap: “Ik wil afstand nemen van het idee dat daarover een soort numerieke afspraak wordt gemaakt met wetenschappers.” Volgens Pols is er sprake van een bredere maatschappelijke beweging. De roep om perverse prikkels uit te bannen is in meerdere beroepsgroepen te vinden. “Het is niet alleen Science in Transition, maar volgens mij Society in Transition.” De kersverse rector denkt dat enkel publicatiedruk geen verklaring is voor misstanden in de wetenschap. Fraudegevallen komen vooral voor ‘bij solisten die in hun werkkamer hun data verwerken’. “Het is belangrijk dat wetenschappers zich omringen met critical peers. Als ze dat niet doen moeten we ze daar op aanspreken.” TF