Prikkels in de wetenschap zijn net zo pervers als bij de banken. Dat zei UMC-decaan Frank Miedema afgelopen donderdag tegen de Volkskrant. Een juiste analyse, volgens de Rotterdamse collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr.

Dat zegt Van der Meer Mohr vandaag tegen BNR Nieuwsradio. “Dat is een hele zinnige vergelijking. Ik sluit me daar in grote lijnen bij aan.”

Dreiging

‘Flutpromoties’ worden volgens Miedema goedgekeurd omdat universiteiten anders 90 duizend euro mislopen. Universiteiten worden teveel gestuurd op kwantiteit, ze krijgen betaald per afgestudeerde en per promotie, en wetenschappers moeten zoveel mogelijk publiceren in toonaangevende tijdschriften om hun onderzoek gefinancierd te krijgen. “Het zijn niet zozeer praktijken die ik herken”, zegt Van der Meer Mohr tegen BNR. “Maar het is wel een dreiging waar je je als universiteit steeds bewust van moet zijn. Je moet je er steeds van bewust zijn dat het systeem je prikkelt om dingen te doen die je niet zou moeten doen.”  

Verandering

Verandering breng je niet zomaar teweeg, zegt de collegevoorzitter. Daarvoor is het probleem te complex. “Eigenlijk praat je over het hele systeem dat op de schop moet.” Volgens Van der Meer Mohr moet een bewindspersoon zich voor langere tijd inzetten om het systeem van de financiering van universiteiten op de schop te nemen, maar het zal een moeilijk en langdurig proces zijn. “Het is niet iets wat je alleen in Nederlands verband moet doen, want in de hele wereld werkt het zo.”

Revolutie

Miedema startte met een aantal gelijkgestemden de beweging Science in Transition, die pleit voor revolutie in de wetenschap. Ze willen onder meer duidelijk maken dat wetenschappers niet de waarheid in pacht hebben, en pleiten voor meer inzicht in welke belangen er mee spelen in wetenschappelijk onderzoek. TF

Het hele fragment is hier te beluisteren.