Masterstudent Economie Martin Schaaphok (23) richt met vijf anderen een studentenschaatsvereniging op. Vanaf volgende maand worden de ijzers ondergebonden om de nieuwe schaatsbaan in De Esch in te wijden.

Het plan voor een studentenschaatsvereniging ontstond toen bekend werd dat de schaatsbaan het Stadsinitiatief 2013 had gewonnen. “Met z’n zessen zetten we momenteel de vereniging op, met de nodige ondersteuning van Erasmus Sport”, zegt Schaaphok. Op 27 november wordt de vereniging gepresenteerd op de plaza. De naam is al bekend, maar die houden ze nog even geheim.

Schaats je al langer?

“Ik schaats al jaren recreatief. Vorig jaar begonnen met wedstrijden schaatsen. Binnen de groep hebben we een aantal mensen die op hoog niveau meekunnen.”

Worden het alleen pleziertochtjes bij de vereniging?

“De bedoeling is dat we twee keer per week een verenigingsavond hebben om rondjes te rijden op de nieuwe schaatsbaan. We willen ook beginnerscursussen aanbieden. Iedereen die ook maar iets met schaatsen heeft, moet bij ons terecht kunnen. Maar we houden het voorlopig bij hardrijden, we gaan nog niet ijshockeyen of kunstschaatsen.”

Hebben jullie ook wedstrijdambities?

“Ja, we zullen zeker op competitief niveau gaan schaatsen. We willen ons meten met de studententop van Nederland op interuniversitaire toernooien. Maar we moeten wel een studentikoze vereniging worden.”

In de zomer kan je natuurlijk niet schaatsen. Wat gaan jullie dan doen?

“Dat klopt, maar je kan wel droogtrainingen doen. We willen in de zomer ook gaan fietsen en skeeleren met de groep om de verenigingsband het hele jaar te houden.”

Is de Elfstedenkoorts al begonnen?

“Nou, met al die regen valt het momenteel tegen. Maar als er een Elfstedentocht komt zullen we zeker meedoen.” TF