Het is goed dat het kabinet extra geld uittrekt voor onderwijs, zegt D66-leider Alexander Pechtold, maar voor hem is het een eerste stap. Misschien kunnen de miljarden die Nederland met aardgas verdient voortaan aan onderwijs worden besteed.

Vanmorgen sprak Pechtold in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland over de toekomst van het Nederlandse onderwijs. Want gisteren verscheen het zoveelste alarmerende rapport dat voor meer geld pleit. Het roer moet om, vindt Pechtold, die een debat met premier Rutte heeft aangevraagd.

Aardgasbaten

Waar moet het extra geld voor onderwijs vandaan komen, wilde de interviewer weten. Dat maakte Pechtold eigenlijk niet veel uit. Hij wees op de buurlanden. “Dat ze in Scandinavische landen de opbrengsten uit aardgas en olie apart zetten voor onderwijs, vind ik inspirerend.” Of alle aardgasbaten dan naar onderwijs gaan? “Ik vind het een zinnig idee om daar eens over na te denken. Laten we dat soort creatieve dingen gaan gebruiken om te zorgen dat we niet alleen de problemen van vandaag aan het oplossen zijn.”

Bescheiden stap

In het akkoord van het kabinet met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is een half miljard extra voor onderwijs vrijgemaakt. “Een heel bescheiden eerste stap”, vindt Pechtold. “Als je hier een speerpunt van maakt, kom je niet alleen uit deze crisis, je voorkomt er ook een volgende mee.”

Kritiek

Er zit aardgas in de Nederlandse bodem en dat levert geld op. Sinds 1995 werden meevallers uit de aardgasbaten in een apart fonds gestopt (Fonds Economische Structuurversterking). Sinds 2005 werden er uit dat fonds miljarden geïnvesteerd in onderzoek en innovatie. Dat gaf de Nederlandse wetenschap een flinke duw in de rug, maar er kwam ook harde kritiek op de verdeling van het geld. Er zouden miljarden zijn verspild. In 2011 is het fonds opgeheven en gaat het geld niet meer naar onderzoek en innovatie. HOP