Het kabinet maakt plannen om de OV-studentenkaart volgend studiejaar af te schaffen. Daartegen protesteren de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vrijdag 8 november tijdens het Spoorcollege.

Volgens de organisatie worden studenten door het afschaffen van de OV-kaart opgezadeld met hoge kosten en beperkt in hun keuzevrijheid, bijvoorbeeld om in een andere stad stage te lopen. Ook zien OV-bedrijven hun reizigersopbrengsten flink dalen, waardoor lijnen verdwijnen en het openbaar vervoer wordt duurder wordt voor iedereen.

Activiteiten

Om aandacht te vragen voor deze problemen rijdt vrijdag een speciale trein door Nederland voor een zogenaamd spoorcollege. Het college gaat van start op station Den Haag Hollands Spoor, en rijdt via Delft, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Leiden terug naar Den Haag CS. In de coupés worden allerlei activiteiten georganiseerd en op de tussengelegen stations laten studentenorganisaties van zich horen.

Sprekers

Bij iedere rit zijn sprekers van onder meer jongerenorganisaties en transportorganisaties, onderwijzers en politici aanwezig. Voorlopig staan onder anderen Tweede Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD), Mohammed Mohandis (PvdA), Michel Rog (CDA) en Jasper van Dijk (SP) op het programma.

Wil je meereizen of de vertrektijden en het volledige programma bekijken? Dat kan op de website van het Spoorcollege. MvS