Tien coverbands streden de afgelopen weken om een plaats in de finale van the Battle of the Bands. Gisteravond stroomde het Erasmus Paviljoen vol voor de beslissende strijd tussen de vijf overgebleven bands.

De twee bands die uiteindelijk in de prijzen zijn gevallen, mogen zich met recht de beste studentencoverband van Nederland noemen. Op the Battle of the Bands kwamen artiesten uit het hele land, van de Hoekse Waard tot Groningen, af. Uiteindelijk wonnen – hoe kan het ook anders – twee bands van Rotterdamse bodem: The Brazilian Wax Effect en Three/Third XL.

Three/Third XL, winnaar van de publieksprijs

Elvis en The Black Eyed Peas

Net als in de voorrondes liepen de stijlen van de vijf coverbands sterk uiteen. Zo bestond het repertoire van Mainline 55, vier heren afkomstig uit het pittoreske Benthuizen, vooral uit Rock & Roll-klassiekers van Elvis Presley, terwijl Mooie Noten wat recentere hits coverde. Deze huisband van de Groningse studentenvereniging Albert Magnus bracht onder meer The Black Eyed Peas ten gehore.

Griezelig slotakkoord

De aankleding van de avond, waarop het bier rijkelijk vloeide,  was tot in de puntjes verzorgd door organisatoren SG Erasmus en de Erasmus School of Economics. Ook de artiesten zelf hadden hun best gedaan om het spektakel luister bij te zetten. Vooral de retro geklede leadzanger van Mainline 55 en de twee beeldschone blonde zangeressen van Mooie Noten vielen wat dat betreft goed in de smaak. Met het oog op Halloween kon ook een griezelig optreden eigenlijk niet ontbreken. Dat werd bewaard voor het slotakkoord, verzorgd door de vijf ruige mannen van Head First uit Numansdorp. In bijzondere kledij – onder meer een kartonnen doos en een tijgerpak – sloten zij de avond knallend af met rockmuziek van AC/DC en Pearl Jam.

Rotterdamse trots

Toeval of niet, het waren uiteindelijk de Rotterdamse artiesten die het best in de smaak vielen bij het publiek en de jury. Het zevenkoppige Three/Third XL, met drie zuiver zingende zussen in de frontlinie, sleepte mede dankzij hits van Aretha Franklin de publieksprijs in de wacht.

De enige compleet vrouwelijke band, met de opwindende naam The Brazilian Wax Effect, kon op de waardering van de jury rekenen. Deze eveneens uit Rotterdam afkomstige dames ‘Twistten en Shoutten’ erop los in een Beatles-achtige performance.

The Brazilian Wax Effect, winnaar van de juryprijs

Gezien de drukte en het enthousiaste publiek, zal de reeks muzikale gevechten volgend jaar ongetwijfeld een vervolg krijgen. Het zou geen overbodige luxe zijn om dan nog eens extra aandacht te besteden aan de techniek, aangezien de muziek de zang nog wel eens overstemde. Desondanks zal bij de bands en de organisatie het goede gevoel overheersen, want swingend was de finale zeker. MvS/foto Ka-chun Lo