Zihni Özdil, promovendus en docent aan de Erasmus School of History, Culture & Communication en columnist van EM, was gisteravond te gast bij Pauw & Witteman. Daar discussieerde hij met politiek commentator Paul Jansen en advocaat Gerard Spong over de vraag hoe racistisch Nederland is.

Özdil betoogde dat er in Nederland niet – zoals ombudsman Alexander Brenninkmeijer eerder betoogde in het programma Buitenhof – sprake is van een plotselinge omslag in het politieke tij, maar dat Nederland al dertig à veertig jaar latent racistisch is. Volgens Özdil heeft Nederland te maken met een ‘structureel, historisch probleem dat steeds maar gereproduceerd wordt’.

De uitzending van Pauw & Witteman is hier terug te zien. Van minuut 5:05 tot 23:40 discussieert Özdil met Jansen en Spong over racisme in Nederland. MvS