Masterstudent Bedrijfseconomie Ruben Mink (24) is net de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in de Rotterdamse gemeenteraad. Hij wil Rotterdam aantrekkelijker maken voor studenten. “Er is meer dan Kralingen.”

De jongste Rotterdamse fractievoorzitter ooit. Ruben Mink neemt het stokje over van Wubbo Tempel, die wethouder is geworden in de gemeente Korendijk. “Een hele mooie kans en uitdaging, waar ik best een half jaartje studievertraging voor wil oplopen. Je bent toch het boegbeeld van de fractie en kan het CDA-profiel neerzetten”, zegt Mink over zijn fractievoorzitterschap. Tot maart leidt hij de driekoppige Rotterdamse CDA-fractie.

Gemeenteraadsverkiezingen

In 2010 stond Mink als nummer 2 op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. In maart zijn er nieuwe verkiezingen, maar hij is niet van plan om daarna terug te keren in de gemeenteraad. “Ik ben tijdens mijn studie onder andere actief geweest bij de Navigators Studentenvereniging en in de politiek. Als ik in maart klaar ben is het wel even genoeg geweest.” Dan wil hij zijn studie afronden, en een tijdje buiten de politiek aan het werk.

Balkenende

Zijn politieke interesse begon tijdens de opkomst van Pim Fortuyn. “Toen stond de hele politiek op zijn kop. Er was veel weerstand in de samenleving tegen de stijl en opvattingen van Fortuyn.” Mink raakte vooral geïnspireerd door Jan-Peter Balkenende. “Hij voerde belangrijke hervormingen door en had een duidelijke toekomstagenda. Dat was in het laatste kabinet-Balkenende trouwens wel minder geworden.”

Geen ouwelullenpartij

Het CDA is absoluut geen ouwelullenpartij, zegt Mink. “Hoe kom je daarbij? Vergeet niet dat meer dan een derde van de jongeren in de hoogtijdagen van Balkenende op het CDA stemde.” Hij geeft toe dat het op dit moment landelijk wat minder gaat met het imago van de partij. Maar Rotterdam laat zien dat jongeren wel degelijk een grote rol spelen bij de Christendemocraten. “Rotterdam heeft de grootste CDJA-afdeling van het land en ook dit jaar staan er weer jongeren hoog op de lijst. Het is mogelijk om als jongere meteen actief mee te doen. Ik geloof niet dat het CDA geen partij is voor jongeren.”

Studenten

Een van de terreinen waarop Mink zich de komende maanden in wil zetten is het aantrekkelijker maken van Rotterdam voor studenten, jonge gezinnen en starters. “Die verlaten Rotterdam nog relatief veel. In vergelijking met andere universiteitssteden komen er hier maar weinig studenten wonen, terwijl de stad hen wel hard nodig heeft.” Sommige wijken kunnen wel een beter woonklimaat gebruiken, maar volgens Mink moet de gemeente ook duidelijker maken wat ze te bieden heeft. “De perceptie is vaak dat veel wijken in Rotterdam onveilig zijn, of dat je er niet goed kunt wonen, maar dat is lang niet altijd zo. De gemeente kan veel actiever laten zien dat er mooie plekken zijn waar studenten terecht kunnen. Er is meer dan alleen Kralingen.” TF