Viroloog Ron Fouchier ontvangt de Huibregtsenprijs voor zijn onderzoek naar vogelgriepvirussen. De wetenschapper was het afgelopen jaar veel in het nieuws omdat zijn ontdekkingen terroristen op ideeën zouden kunnen brengen.

De Huibregtsenprijs, met een waarde van 25 duizend euro, gaat elk jaar naar het beste Nederlandse onderzoek dat wetenschappelijk vernieuwend is en maatschappelijk relevant. Fouchier ontving de prijs gisteravond uit handen van minister Jet Bussemaker en KNAW-president Hans Clevers, juryvoorzitter van de prijs.

Kleine aanpassing

De jury prees de viroloog voor zijn originele experimenten en de actieve rol die hij speelt bij het uitdragen van het belang van wetenschap en wetenschappelijke vrijheid.

Fouchier, onderzoeker aan het Erasmus MC, ontdekte samen met zijn collega’s dat het vogelgriepvirus eenvoudig veranderd kan worden in een virus dat door de lucht overdraagbaar is. Een kleine genetische aanpassing was genoeg om de ziekteverwekker een stuk besmettelijker te maken. Om terroristen niet in de kaart te spelen, mocht hij die resultaten van het ministerie aanvankelijk niet publiceren.  

Exportvergunning

Na flink wat geharrewar oordeelde de rechtbank een paar weken geleden dat dergelijke informatie inderdaad niet zomaar openbaar gemaakt mag worden. Wetenschappers moeten hiervoor een exportvergunning aanvragen. HOP