Skadi heeft een oude acht met heren waarmee ze de grootste roeiwedstrijd ter wereld willen winnen. Half oktober reizen ze af naar Boston om een gooi te doen naar de winst in de prestigieuze Head of the Charles Regatta.

Maar liefst vier Olympiërs, een aantal winnaars van WK- en EK-medailles en deelnemers aan Universiades of het WK onder 23 zitten in het team. De heren hebben allemaal ervaring op het internationale toneel. Het gelegenheidsteam – gesponsord door, en in de kleuren van de Erasmus School of Economics (ESE) – denkt hoge ogen te gooien in de Champions Eights, de kampioenenklasse van de Head of the Charles. De heren hopen daarmee het honderdjarig bestaan van de EUR en de ESE extra glans te geven.

IVY-league

De Head of the Charles is met zo’n tweeduizend deelnemende ploegen de grootste roeiwedstrijd ter wereld. Ieder jaar stellen vooral de IVY-league-universiteiten (zeer prestigieuze universiteiten uit het Noordoosten van de VS: Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania en Yale) de best mogelijke ploeg op om er met de winst vandoor te gaan in de Champions Eights. Meestal eindigen die universiteiten op plek 1 tot en met 8 en vrijwel zelden komt een andere universiteit in de top 8 terecht. Skadi werd in 2009 tiende, een prima prestatie en voor de Rotterdamse roeiers de beste klassering ooit.

Voor de winst

Maar nu willen ze meer, vertelt Jasper Tissen, met zijn deelname aan de WK onder 23 een van de minder ervaren roeiers in de boot. “We willen die IVY-league-universiteiten uitdagen. Als we zonder een plek bij de eerste zeven naar huis moeten is de missie niet geslaagd. Ik denk dat we echt voor de winst kunnen gaan, maar dat moet je misschien niet opschrijven.”

Op 15 oktober vertrekken de Skadianen naar Boston, waar ze op 19 of 20 oktober de race over 3 mijl zullen roeien. TF