In navolging van dagblad Trouw, dat jaarlijks de Duurzame 100 samenstelt, wil studente Talitha Muusse een vergelijkbare lijst maken voor jongeren: de Duurzame Jonge 100. “Want dat zijn de mensen die echt dingen gaan veranderen.”

Het is eigenlijk puur toeval dat Talitha Muusse (22), studente Global Business & Stakeholder Management, in aanraking kwam met duurzaamheid. Een paar jaar geleden was ze op zoek naar een stage en kon ze aan de slag bij MVO Nederland. Sindsdien is het onderwerp duurzaamheid niet meer weg te denken uit haar leven. Haar enthousiasme is ontstaan na die eerste stage bij MVO. “Daar zag ik dat ook bij bedrijven inmiddels door begint te dringen hoe belangrijk duurzaamheid is. Er komen businessmodellen op waarbij het bedrijf, mens, en milieu beter af zijn.”

Verantwoordelijkheid

“Verantwoordelijkheid nemen voor wat er over meer dan drie maanden gebeurt”. Zo omschrijft Muusse het begrip duurzaamheid. “Koop je iedere dag een plastic flesje? Of schaf je iets aan om niet iedere dag je plastic weg te hoeven gooien?” Voor bedrijven geldt hetzelfde, zegt ze. “Kijk je alleen naar de kwartaalcijfers? Of hou je ook rekening met de  impact van je productieproces over een periode van dertig jaar?”

Oude knarren

Volgens Muusse zijn het niet de oude knarren in de Duurzame 100 van Trouw die voor verandering gaan zorgen, maar juist jongeren met start-ups die echt baanbrekende dingen op het gebied van duurzaamheid doen. “Grote, oudere bedrijven zijn vaak nog niet zo ver dat ze de kern van hun productieproces kunnen of willen veranderen. Jongeren zien daar juist het gat in de markt. Ze willen wezenlijk slimmere producten en bedrijfsprocessen aan de man brengen en zien ook in dat daar winst mee te behalen valt. zijn de mensen die echt dingen gaan veranderen.”

Stoffig, geitenwollensokken en links

Precies om die reden nam Muusse met drie anderen het initiatief voor de Duurzame Jonge 100: “We willen vieren dat jongeren zo goed bezig zijn en tegelijkertijd andere jongeren inspireren. Die hebben vaak toch een beetje het beeld dat duurzaamheid stoffig, geitenwollensokken en links is. Met deze lijst willen we juist laten zien dat het ook om hippe dingen als innovatie gaat.”

Tot 10 oktober kunnen mensen op www.dj100.nl genomineerd worden. Na een eerste selectieronde zullen tien juryleden uit de duurzaamheidswereld de lijst van honderd jongeren samenstellen. Op 15 november publiceert nrc.next de DJ100. TF