Tijdens het tweede Rotterdamse Discovery Festival kon je allemaal dingen doen die je normaal nooit doet. Bloemen eten, cacao snuiven, frikadellen warm fietsen en kijken naar een kunstenares annex wetenschapster die yoghurt van haar eigen DNA maakt. Maar er waren ook serieuze debatten.

Over de vraag of Rotterdam een anti-intellectuele stad is bijvoorbeeld. Hoe we studenten kunnen betrekken bij het intellectuele debat en of ze dat überhaupt wel willen- want de meesten zijn toch vooral met hele andere dingen bezig. Maar ook over het imago van ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘het zal wel niks worden’ dat Rotterdammers zelf nog steeds hooghouden. Filosoof Henk Oosterling, wetenschapper Maarten Frens, bouwdecaan van het University College, en voormalig artistiek leider en hoofd van De Unie Liesbeth Levy gingen erover in discussie.

 Een heleboel speeksel

Heftig was de proeverij van het Smaaklab. Hier kon je de meest vreemde plantjes, poedertjes en mengseltjes tot je nemen en ervaren wat die met je lichaam doen. Wist je bijvoorbeeld dat het bloemknopje van ABC-kruid zorgt voor een licht tintelend gevoel in de mond en een heleboel speeksel? En als je cacao snuift dat het net lijkt of je het ook echt proeft? 

 

Langwerpige donkergekleurde staaf

‘Een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm wordt gegeten’. Om misverstanden te voorkomen, hadden de mannen van het experiment Velo Energeticus Fritus, de definitie van frikadel maar op een groot bord opgeschreven. Dan wisten de proefkonijnen tenminste waarom ze zo hard moesten fietsen: namelijk om de frituurolie zo warm te krijgen dat de frikadel daadwerkelijk op temperatuur kwam. Met iedere trap kwamen er weer wat kilowatturen aan energie bovenop. 

 

 Gitaar van fruitkisten

Harm Goslink Kuiper maakt muziekinstrumenten van dingen die daar helemaal niet voor bedoeld zijn. Een gitaar van fruitkisten bijvoorbeeld. Tijdens het festival had hij een eigen ‘woonkamer’ in de centrale ruimte, waar hij met zijn eigen band optrad. Op grote zachte kussens kon je hier heerlijk relaxen en alle wetenschappelijke informatie even te laten bezinken.  SvdM