Studentenverenigingen groeien weer. Er hebben zich 8.500 nieuwe leden aangemeld en dat is twaalf procent meer dan vorig jaar.

Volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen is dit de grootste stijging sinds 2009. Er zijn dit jaar ook iets meer eerstejaars studenten, dus een groei van het ledenaantal viel te verwachten. Ook de Rotterdamse verenigingen verwelkomen dit jaar flink wat meer feuten (officiële cijfers volgen later deze week).

Geen tussenjaar

Thomas van Gorkom, praeses van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen, ziet de algehele toename van studenten ook als voornaamste reden voor de stijging. “Omdat het leenstelsel volgend jaar ingaat, nemen veel geslaagde vwo’ers minder snel een tussenjaar. Ze gaan dus direct naar de universiteit, wat een grotere hoeveelheid eerstejaars oplevert. Dat merken de verenigingen natuurlijk ook.”

Krappe arbeidsmarkt

Toch lijken de verenigingen verhoudingsgewijs nog sneller te groeien. LKvV-voorzitter Jan van ’t Westende denkt dat dat door de krappe arbeidsmarkt komt. “Studenten willen zich naast hun studie verder ontwikkelen en studentenverenigingen bieden bij uitstek deze optie”, vermoedt hij. HOP/MvS