Met de komst van de nieuwe parkeergarage naast de ingang bij de Burgemeester Oudlaan is de oversteekplaats een stuk onoverzichtelijker geworden. Daar moet iets aan gedaan worden, vindt de Rotterdamse CDA-fractie.

De afgelopen weken hoorde CDA-gemeenteraadslid Ruben Mink, student Bedrijfseconomie aan de EUR, verschillende klachten van studenten en andere weggebruikers over de oversteekplaats op de Burgemeester Oudlaan. Met relatief hard rijdende auto’s, de in- en uitgang van een parkeergarage en een tramrails, kan die vooral voor fietsers en voetgangers gevaarlijk zijn.

Essentiële verkeersveiligheid

Er zijn nog geen ongelukken gebeurd, maar de eerste aanrijding lijkt slechts een kwestie van tijd. Mink geeft aan dat hij eind augustus al aandrong op verbeteringen, maar dat hij geen gehoor heeft gekregen. “Alles op de campus wordt vernieuwd, maar op essentiële verkeersveiligheid moeten we weken wachten.” Vandaag stuurde Mink opnieuw een brief met vragen naar het Rotterdamse College van Burgemeester en Wethouders.

Gevaarlijke situaties

Volgens Mink zijn de belangrijkste oplossingen de aanleg van een zebrapad voor voetgangers en het beter attenderen van automobilisten op de fietsende studenten die er elke dag oversteken. Met de huidige situatie is het voor de meeste fietsers veel praktischer om niet bij het fietspad, maar bij de autobaan over te steken. Het fietspad dat er nu ligt is bijna overbodig, waardoor gevaar op de loer ligt. “Vooral om 9 uur ’s ochtends fietsen hier veel studenten en komen de medewerkers aan met de auto. Als het straks donker is, kan die drukte veel gevaarlijke situaties opleveren.”

De oversteekplaats op de Burgemeester Oudlaan

Voorrang

Op dit moment hebben auto’s op de Burgemeester Oudlaan voorrang en moeten de fietsers en voetgangers wachten. Dat is vreemd, vindt Mink. “Iedere dag lopen en fietsen hier honderden, zo niet duizenden studenten. Auto’s zijn er zwaar in de minderheid, dus zou ik zeggen: geef fietsers en voetgangers voorrang. Dat zou deze oversteekplaats al een stuk veiliger maken.”

Ook de studenten zelf kunnen volgens Mink bijdragen aan meer veiligheid. “Het is misschien een idee om niet meer met oordopjes in te fietsen. Dan ben je toch een stuk alerter.” MvS