Blowen voor beter onderwijs

D66 wil een miljard euro extra investeren in onderwijs. Om dat te betalen wil de partij onder meer softdrugs legaliseren, blijkt uit de tegenbegroting die vandaag is gepresenteerd.

In de aanloop naar de algemene beschouwingen willen de liberaal-democraten laten zien wat voor financiële keuzes zij zouden maken als ze in de regering zaten. In 2014 wil D66 geen zes miljard, maar vier miljard bezuinigen op de totale Rijksbegroting, om in latere jaren alsnog op zes miljard euro besparingen uit te komen.

Onderwijsinvesteringen

Volgend jaar zou de partij een half miljard euro extra aan onderwijs willen uitgeven, een bedrag dat uiteindelijk oploopt tot één miljard per jaar. Als er een leenstelsel komt, waar D66 voor pleit, komt er nog meer geld bovenop.

Om deze en andere investeringen te betalen, wil de partij niet alleen bezuinigen op de gezondheidszorg en  het belastingstelsel ‘vergroenen’, maar ook softdrugs legaliseren. Dat laatste zou jaarlijks driehonderd miljoen euro aan belastinginkomsten opleveren. HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.