Als een koe eenmaal staat, weet je nooit wanneer hij weer gaat liggen. Voor die ontdekking kreeg Nederlander Bert Tolkamp afgelopen nacht de Ig Nobelprijs voor de kansrekening.

Het omgekeerde is een stuk makkelijker te voorspellen: hoe langer een koe ligt, hoe groter de kans dat hij weer opstaat, aldus Tolkamp en zijn collega’s. Tolkamp promoveerde ooit in Wageningen, maar werkt in Groot-Brittannië.

Lachen en nadenken

De Ig Nobelprijzen – afgeleid van de Nobelprijzen – zijn bedoeld voor onderzoek dat eerst doet lachen en dan doet nadenken. Nederlanders scoren traditioneel goed bij deze prijzen. De bekendste Nederlandse winnaar is waarschijnlijk Kees Moeliker, die homoseksuele necrofilie bij mannelijke eenden beschreef. Tegenwoordig zit Moeliker in de jury van de prijs.

Ander onderzoek dat dit jaar in de prijzen viel, was de ontdekking dat mestkevers zich oriënteren aan de hand van de sterrenhemel. Ook blijken mensen zich mooier te voelen als ze denken dat ze dronken zijn.

Zwevende kikker

Ook de Russisch-Nederlandse natuurkundige Andre Geim won de Ig Nobelprijs, toen hij een kikker liet zweven in een magneetveld. Drie jaar later won hij de Nobelprijs voor zijn ontdekking van grafeen.

De Eiffeltoren lijkt kleiner als je naar links leunt

Vorig jaar wonnen de Rotterdamse psychologen Anita Eerland en Rolf Zwaan een Ig Nobelprijs. Zij deden onderzoek naar getallen door middel van een denkbeeldige getallenlijn en concludeerden dat mensen aan lagere getallen denken als ze onbewust naar links hangen. De Eiffeltoren lijkt daarom kleiner als je een beetje naar links leunt. HOP/TF