Wat minder verstikkende bureaucratie. Dat wenste collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr bij de opening van het academisch jaar.

Hoewel de locatie prachtig is, is de akoestiek in de Laurenskerk niet al te best. Flarden van de voordrachten vallen weg in het gegalm, maar gelukkig zijn de kritische woorden van collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr wel te horen. Ze acht het niet wenselijk of realistisch om terug te keren naar een tijd waarin er geen sprake was van overheidsbemoeienis met universiteiten. Met een charmante glimlach richt ze zich tot gastspreker Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). “Maar als ik een bescheiden wens mag formuleren voordat we onze verjaardagskaarsen uitblazen, zou het zijn dat onze vrienden in Den Haag de notie van vertrouwen en partnerschap waarderen. Naar onze mening wordt te veel geld van de belastingbetaler verspild aan een uitgebreid controlemechanisme dat vooral leidt tot verstikkende bureaucratie.”

Geen reactie

Harde woorden, zo aan het begin van het eeuwfeest en vlak voordat Bussemaker het spreekgestoelte betreedt. De minister reageert nauwelijks op de woorden van de collegevoorzitter en schetst wat algemene trends in, en uitdagingen voor het universitair onderwijs. MOOC’s (Massive Open Online Courses) is het sleutelwoord. Volgens Bussemaker staan we voor een enorme doorbraak in het onderwijs, met alle ontwikkelingen op het gebied van online onderwijs.

De collegevoorzitter laat het er echter niet bij zitten en vestigt vandaag nog maar eens de aandacht op haar kritische woorden van gisteren: “Dank voor alle reacties nav #OAJ13. Hoopvol dat #OCW hartenkreet over controledrift serieus oppakt. #vertrouwen #partnership”, tweet Van der Meer Mohr dinsdagochtend. TF