Als student in opdracht van een Nederlands bedrijf de Thaise havenontwikkeling onderzoeken? Het Erasmus Consultancy Project biedt jaarlijks zo’n 25 studenten de mogelijkheid om ervaring op te doen als consultant in het buitenland.

Bedrijfskundestudent Ralph Pijls (22) bracht deze zomer voor een Nederlands bedrijf de Thaise havenontwikkeling in kaart. “Laem Chabang is de belangrijkste haven in Thailand, waarin momenteel veel in wordt geïnvesteerd. Gezien de reputatie van Nederlandse bedrijven op het gebied van de maritieme sector, ontstaan er voor deze bedrijven veel kansen.”  

Stappenplan

Voor welk bedrijf Ralph en zijn medestudenten onderzoek hebben gedaan, mag hij niet zeggen, maar hij is ervan overtuigd dat de opdrachtgever z’n geld goed heeft besteed. “We hebben een stappenplan opgesteld om de Thaise markt te betreden, op basis van gesprekken met belangrijke spelers in de havensector in Thailand. In oktober presenteren we dat aan het bedrijf.”

Cultuurverschillen

Een leerzame ervaring, volgens Ralph. Niet alleen vanwege het werk als consultant, maar ook vanwege de cultuurverschillen. “Nederlanders zijn heel direct, terwijl dat in Thailand juist onbeleefd is. Vragen, en vooral meningen, moet je voorzichtiger brengen. Visitekaartjes spelen ook een belangrijke rol. Als je een kaartje overhandigt, wordt het vaak minutenlang bestudeerd.”

Deelnemers aan het project krijgen vooraf ook trainingen van consultancybedrijven, waaronder een in interculturele communicatie, vertelt Merel van Eeden. Merel (22), eveneens student Bedrijfskunde, organiseert dit jaar met vier andere studenten het Erasmus Consultancy Project. Chili is volgende zomer de plek van bestemming.

Intensief

Het is niet zomaar een buitenlandstage, legt Merel uit. De deelnemende studenten zijn een vol jaar bezig met het traject. Vanaf oktober zijn de consultants minstens anderhalve dag per week bezig. Eerst met een vooronderzoek naar sectoren die interessant kunnen zijn voor Nederlandse bedrijven. Vanaf januari worden bedrijven benaderd met onderzoeksvoorstellen. Na die acquisitiefase wordt een deel van het onderzoek vanuit Nederland gedaan en in juli vindt het veldonderzoek in Chili plaats.

“Het is inderdaad vrij intensief”, geeft Merel toe. “Maar je krijgt er ook veel voor terug. Het is een uitstekende kans om je theoretische kennis professioneel in de praktijk te brengen. De trainingen zijn leerzaam en je krijgt er vijftien studiepunten voor. En je zit natuurlijk een periode in het buitenland, waarvoor je alleen het ticket hoeft te betalen. Bovendien gebruiken veel studenten de maand augustus om te reizen.”

Aanmelden

Het Erasmus Consultancy Project heeft komend jaar Chili als bestemming. Hoewel het een project vanuit STAR is, kunnen ook studenten van andere faculteiten deelnemen. Aanmelden kan tot 19 september. TF