Als kersverse eerstejaars wil je je nieuwe studentenstad natuurlijk wél een beetje leren kennen. Daarom deden alle Eurekagroepjes vandaag met hun gids een rondje Rotterdam.  En dat betekent: veel moderne architectuur, multiculti op de West-Kruiskade én patat bij Bram Ladage.

De City en Port Tour telt zo’n veertig onderdelen kris-kras door de stad. Ieder groepje doet weer een andere combinatie. Erasmus Magazine sloot zich aan bij een wel heel gemêleerd groepje, dat helaas niks van de haven zag, maar wel een heleboel andere leuke dingen deed. Te beginnen met bezoek aan het Chabotmuseum. Een kleine particuliere collectie van moderne kunst in de witte hoekvilla  aan het Museumpark. Het museum is sinds 2000 Rijksmonument en volgens de gids van het museum een must see voor nieuwe Rotterdammers.  

 

Gekke mix

‘Hartstikke leuk’, vindt Leonore, die begint met de pre-master Cultural Economics en Entrepreneurship. ‘Ik studeerde hiervoor in Amsterdam. Daar ken ik al een heleboel mensen en ik ben er ook lid van een vereniging. Dat ga ik hier dus allemaal niet meer doen. Maar ik vind het wél heel leuk om Rotterdam beter te leren kennen.  Daarom is deze tour ook zo goed.’  Leonore is niet de enige met wat meer ervaring.  ‘Ons groepje is een gekke mix’, zegt gids Babette. ‘Iedereen doet hier iets in de richting van communicatie en media, dat is ondergebracht bij geschiedenis. De meesten doen een pre-master of een master. Echt mensen die dus al een studentenleven achter zich hebben. Veel internationale studenten ook. Zelf doe ik Economie en Recht, en Marijn, de andere gids, doet nu zijn master Bedrijfskunde.’

 

Vrijwilligerswerk

Via de Witte de Withstraat en de Coolsingel loopt het groepje naar het WTC, waar ze kunnen genieten van het uitzicht over Rotterdam vanaf de 23e verdieping. In sneltreinvaart krijgen ze te horen over het bombardement en hoe het centrum van Rotterdam in korte tijd weer is opgebouwd en werd tot wat het vandaag de dag is. ‘Super interessant allemaal’, vindt Jan Pieter, die na Journalistiek nu de pre-master Maatschappijgeschiedenis doet. ‘Ik ken Rotterdam wel aardig – ik woon in de buurt – maar dit soort dingen zou je zelf niet zo snel doen.’ In de nieuwe Pauluskerk, de volgende bestemming, wil een van de deelnemers weten of je er ook een studentenkamer kunt huren. ‘Misschien als je het combineert met vrijwilligerswerk’, zegt de vrijwilliger die ons rondleidt. ‘Want daar hebben we er in Rotterdam heel veel van nodig.’

 

Lekkere vette bek

In de Bilboard Mall – een nieuw concept aan de West-Kruiskade, waarin Surinaamse ondernemers hun winkel kunnen profileren – krijgen de eerstejaars een authentiek stukje multicultureel Rotterdam te zien.  Je kunt er telefoonhoesjes, spijkerbroeken en tassen kopen, maar ook je nagels laten doen en zelfs je baard laten scheren. ‘Geweldig dit’, zegt gids Marijn. ‘En dan te bedenken dat ik iedere dag met de tram langskom en niet eens wist dat het bestond.’ De Tour wordt – hoe kan het ook anders in Rotterdam – afgesloten met een lekkere vette bek: patat bij Bram Ladage.  Een mooi bodempje voor vanavond.’ SvdM