In Tilburg zijn de studentenkamers goedkoop en ruim. Ook het bier is er niet duur. Amsterdam en Leiden zijn een stuk prijziger. Rotterdam komt vrij gemiddeld uit de bus.

De trainers van ‘Slim studeren = geld beheren’ willen studenten graag leren hoe ze grip houden op hun geld. Ze hebben samen met het Nibud een lijstje opgesteld met maandelijkse uitgaven: 152 euro aan boodschappen, 106 euro voor de zorgverzekering, enzovoorts.

Huur grootste kostenpost

Verreweg de grootste kostenpost voor studenten is hun huur, terwijl de leukste kostenpost voor velen van hen het café is. Met dat idee in het achterhoofd hebben de trainers samen met het Nibud een ranglijst van goedkope studentensteden gemaakt.

440 euro voor een kamertje

In Amsterdam betaal je 440 euro voor een kamer van nog geen vijftien vierkante meter. In Leiden zijn de kamers ook niet goedkoop (358 euro) en kost een biertje bovendien 2,90 euro. Tilburg springt er volgens de samenstellers het beste uit met een kamerhuur van 319 euro en een glas bier voor 2,13 euro.

Rotterdam vrij gemiddeld

Op het eerste gezicht lijkt Enschede (nummer twee) nog goedkoper. Studenten betalen daar slechts 276 euro huur per maand en een biertje kost er 1,80. Nergens is het goedkoper. Alleen zijn de kamers een beetje klein, waardoor de stad een plaats zakt op de lijst. Rotterdam komt vrij gemiddeld uit de bus, met een gemiddelde huurprijs van 406 euro (19 euro per m2). Een biertje in Rotterdam kost gemiddeld 2,24 euro.

Gemiddeld kost een biertje in de Nederlandse studentensteden 2,45 euro. De huur van een kamer van vier bij vier meter is door de bank genomen 353 euro. ‘Slim studeren = geld beheren’ is een initiatief van MasterCard en wordt inhoudelijk ondersteund door het Nibud. De trainers zijn zelf ook student. HOP/TF