Zumba, lacrosse, voetbal, paardrijden en tennis. Bij Erasmus Sport kun je van alles doen om fit te blijven. In verenigingsverband én individueel. Een heleboel van die verenigingen presenteerden zich woensdag op het veld van Stadion Excelsior.

Een dubbele salto met schroef en een flikflak erachteraan.  Op een grote trampoline aan de rand van het veld wordt hard getraind. Het ziet er heftig uit. ‘Wij zijn van turnvereniging  Euroturn’, hijgt Elvi als ze weer op haar voeten staat.  ‘Als je lid bent kun je bij ons twee keer in de week trainen. Daarnaast hebben we externe trainingen in een professionele turnzaal. We hebben helaas nog niet zoveel mannen. Daar willen we er graag meer van. Helaas is er het vooroordeel dat mannen die turnen homo’s zijn, maar dat is echt niet zo.’

Gratis leren zeilen

‘Bij ons kun je gratis leren zeilen’, vertelt  Jessy van zeilvereniging RSZV, die even verderop hun stand hebben staan. ‘Wij zijn een ondervereniging van het corps, maar in principe staan we daar los van. Je hoeft dus geen lid te zijn om bij ons te kunnen zeilen. Dat denken veel mensen. Iedereen kan zich inschrijven. Voor tachtig euro per jaar kun je gratis zeilinstructie krijgen. En als je al goed kunt zeilen krijg je de sleutel van ons complex en kun je wanneer je maar wilt een bootje lenen en de Kralingse Plas op gaan.

Ook een vrouwensport

Op het aangrenzende veld staan de mannen van het Rotterdams Studentenzaalvoetbal een balletje te trappen. Sjoerd: ‘Wij hebben zowel een interne als een externe competitie. Dus op de EUR zelf én tegen andere universiteiten. Je leert dus een heleboel nieuwe mensen kennen. Op het veld maar ook daarbuiten, want wij organiseren ook regelmatig gezellig borrels. Zaalvoetbal is zeker ook een vrouwensport. Dat zijn we nu ook heel erg aan het stimuleren met ons eigen meidenpromoteam. Ze zijn nog niet helemaal in vorm voor de competitie maar daar trainen ze wel hard voor.’

Lacrosse

‘Achter op datzelfde veld zijn ze druk in de weer met een soort schepnetjes die over de grond schuiven. ‘Wij doen lacrosse’, vertelt Bart van de Rotterdam Jaguars. ‘Een redelijk nieuwe sport die je het best kunt typeren als ijshockey, maar dan op het droge. We hebben veel aanloop. Het is echt iets nieuws. Afgelopen maandag zijn we ook in de stad gaan overgooien. Dat trok ook veel bekijks. Mensen zijn toch benieuwd wat wij aan het doen zijn en ze willen graag meedoen.’ SvdM