Iedereen deed zijn best om zoveel mogelijk aandacht te trekken tijdens de informatiemarkt in het Excelsiorstadion: studentenverenigingen, banken, sportclubs, (religieuze) belangenverenigingen en politieke partijen. Een daarvan was Erasmus Pride, met de stickeractie ‘homopesten is best wel gay’.

Erasmus Pride organiseert borrels en lezingen voor homoseksuele studenten en voert samen met Rainbow City Rotterdam tot ‘coming out-dag’ (11 oktober) de actie ‘homopesten is best wel gay’. Veel bezoekers op de informatiemarkt steunden de actie en plakten een sticker met de tekst op hun shirt.

Anti-homowet

Op de markt krijgt Erasmus Pride positieve reacties, hoewel ook sommige studenten de sticker weigeren omdat ze ‘geen gay zijn’ – het is maar dat je het weet. Fanny Franken, bestuurslid van Erasmus Pride, denkt niet dat homo’s op de universiteit veel last hebben van pesten. “Je hoort wel eens verhalen, maar zelf heb ik het niet meegemaakt.” Maar het is volgens haar toch goed om een statement te maken, omdat het nu veel in het nieuws is, vanwege de anti-homowet in Rusland.

Nieuwe omgeving

Erasmus Pride is vooral een baken op de universiteit voor homoseksuele studenten. “Juist op deze leeftijd komen veel mensen uit de kast. Je zit net op een nieuwe opleiding, in een nieuwe stad, met nieuwe mensen. Dan is het fijn als je weet dat je niet de enige bent en je ervaringen kunt delen met anderen”, vertelt standhouder Samira, die Criminologie studeert.

Rainbow City

Erasmus Pride werkt samen met Rainbow City Rotterdam, een organisatie die onder meer voorlichting geeft over seksuele diversiteit op scholen. In oktober gaan ze over dit onderwerp samen een foto-expositie houden, op grote schermen op de campus, bij het Feijenoord-stadion en in het centrum van Rotterdam. Daarbij komen lezingen en discussies over het onderwerp.

Om ook heteroseksuele studenten te trekken wordt samengewerkt met onder meer SG Erasmus. Er wordt bijvoorbeeld een lezing georganiseerd waarbij een transgender en een chirurg van het Erasmus Medisch Centrum vertellen over geslachtverandering. PM