De Eurekaweek is vandaag van start gegaan met een officiële opening in de Grote Zaal van De Doelen. In anderhalf uur kregen de ruim tweeduizend deelnemers aan de introductieweek verschillende optredens en speeches, en de ene na de andere vereniging stelde zich aan hen voor.

Nieuwe vrienden

“Ik heb er veel zin in, maar het is wel een beetje spannend”, bekent Janna van der Wel (18 jaar) die aan de studie Psychologie gaat beginnen. Deze introductieweek is dan ook het begin van een heel nieuwe periode van het leven, zoals rector magnificus Henk Schmidt de studenten tijdens zijn toespraak voorhoudt. Met een nieuw huis, een nieuwe studie, nieuwe vrienden… “En de kans is groot dat u in deze fase van uw leven uw partner gaat ontmoeten”, aldus Schmidt. “Ja, u lacht, maar ik heb de statistiek aan mijn kant. Dus kijk maar even goed naar links en naar rechts…”

 

Rector magnificus Henk Schmidt: “En de kans is groot dat u in deze fase van uw leven uw partner gaat ontmoeten… Dus kijk maar even goed naar links en naar rechts.”

Vrijwilligerswerk

Schmidt geeft de kersverse studenten drie adviezen mee: studeer hard, word lid van een vereniging en word actief in Rotterdam. Hij roept studenten op om vrijwilligerswerk te doen in de stad, zoals huiswerkbegeleiding of ondersteunen van ouderen. “Veel studenten denken dat het collegegeld voldoende is om hun studie te bekostigen. Dat is niet zo. Tachtig procent van de kosten wordt opgebracht door de samenleving. U kunt wat terug doen.”

 

Dans-act Elastic Double tijdens de opening.

Rotstad

Onder begeleiding van pompende bassen en een voice-over, stelt tijdens de opening de ene na de andere vereniging zich voor. Ook zijn er verschillende optredens van onder meer de buikdanseres Kaouther en de dans-act Elastic Double. De Hermes House Band zingt het Rotterdamlied: ‘Rotterdam, de mooiste rotstad die er is.’ MF

Erasmus Magazine doet uitgebreid verslag van de Eurekaweek en geeft de hele week bergen met prijzen weg. Kijk voor meer foto’s van de Eurekaweek op onze facebookpagina.