Bij het ontbijt gisterenochtend op het Museumplein kregen de studenten een debat over het afschaffen van de basisbeurs voorgeschoteld. Eerstejaars Oeljana Smits was ‘beste debater ‘ en won daarmee 277 euro.

Honderden eerstejaars stroomden tegen elf uur het Museumplein op voor het ontbijt. Met net hun eerste avond van de Eurekaweek achter de rug was de sfeer rustig. Schijnbaar gelaten aten zij hun boterhammen op, terwijl discussieleider Prem Radhakishun – advocaat en bekend van tv – de boel probeerde op te porren. Op het podium zaten politici van de partijen CDA, VVD en D66. Er ontstond toch nog een aardig debat. Niet zozeer over hoe studenten met hun geld moeten omgaan, zoals aangekondigd, maar over het voorgenomen besluit van de regering om de basisbeurs af te schaffen. Het debat was georganiseerd in samenwerking met de campagne Slim Studeren = Geld Beheren.

Radhakishun  moest hard werken om de honderden studenten biij de les te houden. Met wat grof geschut  – ‘als jullie niet gaan stemmen, zijn jullie dombo’s – lukte dat aardig. Verschillende studenten discussieerden mee. Bijna allemaal waren ze tegen en de argumenten van D66 en VVD dat het een faire regeling is die nodig is om genoeg geld over te houden voor beter onderwijs, kregen weinig respons. Want hoe zeker was het dat je straks een goede baan zou krijgen? Ook al hoeft een student dan zijn schuld niet af te lossen, het bleek een onaatrekkelijk idee om zoveel schuld te moeten opbouwen voor je studie. En zou het jongeren van minder bedeelde ouders niet weerhouden om te gaan studeren?

Eerstejaars Economie en Recht Oeljana Smits bracht met haar heldere stem krachtig haar mening naar voren en werd door Prem gekozen tot de beste debater. “Ik zat op de middelbare school ook al in een debatteam. Als ik het ergens mee oneens ben dan moet ik er tegenin gaan. Dat gaat vanzelf”, zei ze achtaf. PM

Erasmus Magazine doet uitgebreid verslag van de Eurekaweek en geeft de hele week bergen met prijzen weg. Kijk voor meer foto’s van de Eurekaweek op onze facebookpagina