Aan ambitie geen tekort. Ze offeren er zelfs een week van hun vakantie voor op. Honderdveertig eerstejaars studenten van de Erasmus School of Law doen deze week mee aan het Pre Academic Programme, een nieuwe pilot om de EUR en hun faculteit beter te leren kennen.

‘Hoe zit het precies met dat ‘Nominaal is normaal’ (N=N)? Wat is de beste manier om me voor te bereiden op een tentamen? Waarom zou ik lid worden van de faculteitsvereniging? En hoe kom ik aan een goedkope kamer?’ In de volle collegezaal CB-05 geeft tweedejaars Iris Nijman antwoord op alle vragen van de eerstejaars. Druk wordt er gepend want ze willen alles weten. Wie weet komt het nog van pas en kun je er je voordeel mee doen.

Nominaal is normaal

Dat is ook de achterliggende gedachte van de pilot waar de Erasmus School of Law deze week aan meedoet. ‘De overgang tussen de middelbare school en de universiteit is voor veel studenten behoorlijk groot’, zegt Gerard Hogendoorn, coördinator aansluiting vwo-wo  aan de EUR. ‘Vooral voor eerstegeneratiestudenten, wiens ouders niet studeerden. Dan kun je behoorlijk in het diepe vallen. Zeker met N=N, is het belangrijk om een goede start te kunnen maken. Dat geldt overigens voor iedereen. Daarom is de pilot ook breed gericht.’

Workshops en trainingen

Het Pre Academic Programme biedt die goede start. Een week lang volgen de eerstejaars een intensief programma gevuld met allerlei workshops en trainingen over het studeren aan de universiteit. Tijdens de eerste plenaire dag krijgen ze een heleboel informatie over studeren aan de EUR, de rol van de faculteit en over hun eigen studie. De rest van de week gaan ze zelf aan de slag met thema’s als wat is wetenschappelijk denken en handelen, wat wordt er van een academicus verwacht, hoe blijf je gemotiveerd en hoe formuleer je je eigen doelen?

Certificaat

Van de zeshonderd eerstejaars hebben zich 140 aangemeld voor de pilot. ‘Dat zijn er heel wat’, vindt Hogendoorn. ‘Zeker als je bedenkt dat het vrijwillig is. De studenten offeren er zelfs een week van hun zomervakantie voor op.’ Met als doel: een vliegende start en betere studieresultaten. Vooraf tekenen alle deelnemers een verklaring waarin ze beloven zich zoveel mogelijk in te spannen voor goede resultaten en serieus te studeren. Aan het eind van deze week krijgen alle deelnemers een certificaat.

Vrijwilligheid

Het Pre Academic Programme vindt plaats van 12 t/m 15 augustus. Of het programma succesvol is en mogelijk zelfs kan worden uitgerold naar andere faculteiten, wordt door onderzoeksinstituut Risbo onderzocht. ‘De deelnemende studenten worden tijdens de eerste twee onderwijsblokken in andere tutorgroepjes ingedeeld dan de studenten die het programma niet volgden’, legt Hogendoorn uit. ‘Aan het eind van het jaar wordt gekeken of er verschil tussen de groepjes is.’ Verplicht opleggen van het programma lijkt Hogendoorn overigens geen goed idee. ‘De kracht zit hem juist in de vrijwilligheid. Daarmee kun je je als student onderscheiden. En dat element moet er in blijven.’

Sophia Ramaer (fiscaal recht): ‘Ik heb voor de Erasmus Universiteit gekozen maar ik was hier nog nooit eerder geweest. Een goede reden dus om aan het Pre Academic  Programme mee te doen. Maar ik wil ook graag wat extra dingen doen voor op mijn cv. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.’

Ramoe Jageser (mr. drs. programma): ‘Ik kom uit Lelystad. Behoorlijk ver weg dus. Ik ken hier niemand en daarom doe ik mee met dit programma. Echt om de universiteit beter te leren kennen. En natuurlijk ook vast wat studiegenoten. Als mijn studie straks echt begint hoef ik me daar in elk geval niet meer druk om te maken en kan ik me helemaal op de studiestof richten.’

Ymke Fokkema ( mr. drs. programma): ‘Door het Pre Academic Programma hoop ik in korte tijd wat meer vertrouwd te raken met de universiteit en mijn eigen studie. Eerste generatie student ben ik niet hoor. Mijn moeder heeft zelfs hier aan de EUR rechten gestudeerd en mijn vader economie. Maar dat is al weer zo lang geleden. Het is inmiddels natuurlijk heel anders hier.’ SvdM