De Erasmus Universiteit wil de kwaliteit van toponderzoek  profileren en zo meer toptalent aantrekken. De tien beste onderzoeksgroepen van Woudestein krijgen daarom een financiële stimulans van 20 miljoen euro.

Het gaat om tien toponderzoeksgroepen in de domeinen economie en marketing, rechtsgeleerdheid, gezondheidseconomie, psychologie en media & cultuur. Allemaal behoren zij tot de top van hun onderzoeksveld. Hun onderzoeksvragen variëren van de maatschappelijke waarde van financiële markten en het gedrag en potentiële risico’s van instituties als banken en hedgefunds tot veranderingen in de productie en consumptie van media en cultuur en de  complexe besluitvorming rond gezondheid en medische zorg. Iedere onderzoeksgroep krijgt 1 miljoen euro van het College van Bestuur, de faculteit of het instituut waar de groep onder valt legt nog eens 1 miljoen euro bij.

Zeer welkom

‘Geweldig’, vindt Eddy van Doorslaer van ESE. ‘Zeker in tijden van bezuinigingen is zo’n subsidie zeer welkom. Zo kunnen wij samen met gedragseconomen ons onderzoek voortzetten naar de oorzaken en gevolgen van gedrag dat leidt tot sociale ongelijkheid in gezondheid en overleving. Daarnaast willen wij het geld inzetten om externe subsidies te werven bij nationale (NWO) of internationale instanties als de EU, US National Institute of Health, Wereldbank en dergelijke.’

Talentvolle onderzoekers

De vakgroep van Ale Smidts van RSM viel ook in de prijzen. ‘We gaan het geld gebruiken voor het aantrekken van een paar nieuwe talentvolle onderzoekers zodat zittende onderzoekers meer tijd kunnen besteden aan hun onderzoek en aan het schrijven van subsidievoorstellen voor de NWO en EU-fondsen. Daarnaast gaan we er research visits van onze eigen onderzoekers naar top business schools in het buitenland en vice versa mee financieren.’

Research Excellence Initiative

Het Research Excellence Initiative (REI) maakt onderdeel uit van de strategie van de Erasmus Universiteit om de kwaliteit van toponderzoek internationaal meer te profileren om zo toptalent aan te trekken en te behouden. Het REI is een jaarlijks initiatief, volgend jaar wordt een nieuwe ronde gehouden.

SvdM

Lees hier [http://www.eur.nl/nieuws/detail/article/51866-erasmus-universiteit-stimuleert-toponderzoek/ ] welke onderzoeksgroepen een financiële stimulans krijgen.