Na constatering van onregelmatigheden in de verkiezingsweek is de uitslag van de studentenverkiezingen op de RSM ongeldig verklaard. De kandidaten zelf zijn echter niet blij met het besluit om nieuwe verkiezingen te houden.

Bij de bekendmaking van de uitslag van de universitaire verkiezingen half mei ontbraken de namen van de RSM-studenten die komend collegejaar plaats zullen nemen in de Faculteits- en Universiteitsraad. Er was namelijk een klacht binnengekomen bij het Centraal Stembureau over mogelijke onregelmatigheden. Het Stembureau stelde een onderzoek in, hoorde de betrokken kandidaat en kwam tot het besluit dat de kandidaat de uitslag onrechtmatig heeft beïnvloed en de verkiezingen opnieuw moeten.

Nieuwe verkiezingen

Enkel de stemming moet op herhaling, dus er kan uit dezelfde kandidaten worden gekozen. Ook de kandidaat waartegen een klacht is ingediend mag in de herkansing, omdat het Stembureau het buitenproportioneel achtte om zijn kandidaatstelling in te trekken. Gisteren is de stemoproep verzonden waarin werd aangekondigd dat de verkiezing van 19 tot en met 26 juni zal plaatsvinden.

Onrechtvaardig

De meeste kandidaten zitten echter niet te wachten op nieuwe verkiezingen. In een brief aan het College van Bestuur, die door bijna alle kandidaten is ondertekend, schrijven de RSM-kandidaten dat ze het besluit van het Centraal Stembureau onrechtvaardig vinden. Ze willen dat de vorige uitslag wordt goedgekeurd en de betrokken kandidaat, als die is verkozen, uit de uitslag wordt gehaald.

Campagne

“Het is onmogelijk om nu nog campagne te gaan voeren”, zegt Jules Maitrepierre, initiatiefnemer van de brief en kandidaat voor de Faculteitsraad. “Iedereen heeft tentamens of is al op vakantie.” Zijn grootste zorg is dat de medezeggenschap voor schut staat. “Het is belachelijk om tijdens tentamens, herkansingen of vakanties campagne te gaan voeren. De opkomst was de vorige keer maar 13 procent, als dat opnieuw moet zullen er nog minder studenten gemotiveerd zijn om te stemmen.”

Niet persoonlijk

Maitrepierre benadrukt dat het de kandidaten niet te doen is om degene tegen wie de klacht is ingediend uit de uitslag te laten verwijderen. “Wat er is gebeurd, is allemaal niet zo ernstig. Maar nieuwe verkiezingen duperen alle kandidaten, terwijl er maar eentje fout zat.” TF