Bart Verhoeff (23) en Sten Boerkamp (24) fietsten afgelopen donderdag de Alpe d’Huez op om geld in te zamelen voor het KWF.

Vorige maand gaven de vrienden en huisgenoten nog een benefietfeestje in Café Beurs, om geld op te halen voor hun beklimming.  Onder de driehonderd bezoekers haalden ze 1800 euro op. Afgelopen donderdag deden Bart en Sten mee aan Alpe d’HuZes, de sponsorfietstocht op de beroemde berg. Zes keer fietste Bart omhoog, Sten hield het bij vijf. Een hele prestatie. “Het was echt ontzettend zwaar”, reageert Bart. “Beneden was het heel warm, wel 25 graden en volle zon.”

Vechten

Voorafgaand aan het evenement vond Bart dat ze zeker voor zes beklimmingen moesten gaan,  minder zou een teleurstelling zijn. “Maar nadat we vorige week zondag een trainingsritje gemaakt hadden, beseften we ons dat drie of vier keer ook al een hele prestatie zou zijn.” Het werden er voor Bart toch zes. De serieuze voorbereiding – sinds 1 maart dronken de vrienden geen druppel alcohol meer en trainden ze drie of vier keer per week samen – hielp daar gedeeltelijk bij. “De eerste drie beklimmingen gingen op conditie, maar daarna was het echt vechten.”

6.500 euro

Samen hebben Bart en Sten een flink bedrag ingezameld, dat zal worden besteed aan onderzoek naar kanker. “Als iedereen zijn toezeggingen heeft betaald, kom ik op een totaalbedrag van 4.000 euro. Sten heeft ook ongeveer 2.500 euro ingezameld.” Vooraf hoopten ze tot 5.000 euro per persoon te komen, maar de gehoopte duizend bezoekers op het benefietfeest bleken te hoog ingezet. Wel voldoen ze ruimschoots aan het minimale bedrag van 2.500 euro per persoon.

Kaarsen

Bart kijkt terug op een geslaagde deelname en een bijzondere ervaring. “Iedereen komt met een eigen verhaal, maar met hetzelfde doel. Op de dag dat er wordt gefietst daal je met z’n allen om half vier ’s ochtends af en zie je in alle bochten kaarsen staan. Tijdens de eerste beklimming is het nog steeds donker en gedurende de dag nemen mensen een moment om bij de kaars die zij hebben neergezet stil te staan.” TF