De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft onlangs vijftien nieuwe leden gekozen. Twee van hen zijn EUR-wetenschapper. Op 30 september worden ze officieel geïnstalleerd.

Prof.dr. Eddy van Doorslaer,  hoogleraar gezondheidseconomie bij ESS én BMG en prof.dr. Roland Kanaar, hoogleraar moleculaire stralengenetica aan het Erasmus MC zijn door ‘peers’ van binnen en buiten de Akademie gekozen tot nieuw lid.

Fier

“Een hele eer”, reageert Van Doorslaer (1958). “Ik ben meteen eens gaan kijken op de website van de KNAW om te zien onder welk select gezelschap ik mij nu mag scharen. De namen die daar al op stonden, gaven mij toch enige reden om op deze benoeming fier te zijn. Als je al dertig jaar onderzoek doet, vraag je je wel eens af of de inspanningen allemaal wel de moeite waard zijn. Zo’n erkenning is dan een geweldige boost om er weer vol tegenaan te gaan.”

Ongelijke zorgverdeling

Als gezondheidseconoom houdt Van Doorslaer vooral bezig met vraagstukken van ongelijke verdeling van gezondheid en zorg. “Samen met collega’s heb ik instrumenten en methodes ontwikkeld waarmee die ongelijkheden gekwantificeerd en geanalyseerd kunnen worden. Dankzij  toegankelijke software kunnen ze nu ook wereldwijd worden gebruikt.”

DNA-herstel

Het andere kersverse lid, Roland Kanaar (1961), levert met zijn onderzoek een belangrijke bijdrage aan genetische stabiliteit in relatie tot kanker en aangeboren aandoeningen. Hij bekijkt het proces van DNA-schade en herstel. Cellen kunnen veel schade repareren, maar ze doen dat helaas ook met schade die door bijvoorbeeld bestraling ontstaat aan tumoren. Kanaar toonde onlangs aan dat door verwarming tot boven de 41 graden C een van de reparatiesystemen in het DNA wordt uitgeschakeld. In combinatie met medicijnen kan dit voor bepaalde borstkankerpatiënten een behandeling vormen.

Dé autoriteit van de Nederlandse wetenschap

Een lidmaatschap va de KNAW is voor het leven. Het instituut telt zo’n vijfhonderd leden en wordt gezien als dé autoriteit van de Nederlandse wetenschap. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt de KNAW de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Welke bijdrage de Rotterdamse wetenschappers straks precies zullen leveren, weet Van Doorslaer nog niet. “Het allemaal zo nieuw voor mij. Ik ga me eerst eens verdiepen in de recente bezigheden van de KNAW. Er staat me daar vast nog wel een lidmaatschap van een of andere commissie te wachten. Eerst maar de inauguratie.” SvdM