Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaf woensdag een gastcollege aan de EUR, voor eerstejaars bestuurskundestudenten. Na afloop stellen zij hun vragen aan de minister.

Stipt om 09.30 komt Dijsselbloem binnen. Zijn presentatie van een half uur lang gaat vooral over de economische situatie in Europa en de bezuinigingen en bijbehorende hervormingen, die nodig zijn om de problemen met het begrotingstekort aan te pakken. Nieuw is het niet, wel is de minister duidelijk in het uitleggen van het beleid.

Strikvraag

“Welke binnenlandse thema’s geeft u meer aandacht wanneer u geen voorzitter meer bent?” vraagt een student over zijn voorzitterschap van de Eurogroup, welke bestaat uit alle ministers van de Eurozone. “Dat is een strikvraag”, lacht Dijsselbloem. “Als ik daar op antwoord, dan geef ik toe dat ik hierdoor binnenlandse onderwerpen verwaarloos.”

Harder werken

Er worden meer vragen gesteld over belangenverstrengeling. De Fyra komt aan bod (“Kiest u voor de staat, of voor de reiziger?”), Europees beleid (“waarom wil Nederland niet aan een financial transaction tax?”), het begrotingstekort, de geldmarkt, en Neelie Kroes. Na afloop geeft Dijsselbloem nog een tip mee voor de studenten. “Het verhaal dat voor heel Europa geldt, geldt ook voor studenten: we moeten harder werken.” AT

Het ANP maakte een kort filmpje van het gastcollege.