Honderd-en-een vragen met antwoord van wetenschappers – dat is de opzet van het juist verschenen boek Waarom worden mannen kaal?. Het bevat een selectie van vragen die de populair-wetenschappelijk site Kennislink kreeg ingestuurd. Twee EUR-wetenschappers werkten eraan mee.

Kennislink bestaat tien jaar. De redactie van de site kreeg in die periode de meest uiteenlopende vragen, en zocht daar een wetenschappelijk antwoord op. Vanwege het lustrum heeft de site daaruit een selectie gebundeld in het boek Waarom worden mannen kaal?.

Pijn en jeuk tegelijk

Dermatoloog Bing Thio van het Erasmus MC kreeg de vraag of je tegelijkertijd pijn en jeuk kunt voelen. “Nee, dat kan niet”, zegt hij in het boek. “Het zijn vergelijkbare signalen die elkaar onderdrukken.” Daarom komt het wel eens voor dat iemand jeuk krijgt wanneer hij heel veel pijnstillers gebruikt.  Thio: “Pijnstillers blokkeren pijnsignalen, hierdoor is er geen rem meer op jeuksignalen.”

Scheiden slecht voor de kinderen?

‘Geluksprofessor’ Ruut Veenhoven kreeg de vraag voorgelegd of scheiding slecht is voor de kinderen. “Een scheiding drukt het geluk van kinderen wel degelijk, maar gemiddeld genomen is er geen blijvend geluksverlies”, aldus de emeritus-hoogleraar van de EUR in het boek. “Volwassenen die in hun jeugd een scheiding hebben meegemaakt blijken niet minder gelukkig dan landgenoten die in een volledig gezin zijn opgegroeid.”

Proosten en priemgetallen

Het boek, dat verkrijgbaar is in de boekhandel, omvat nog 99 andere vragen met uitgebreide, heldere antwoorden in toegankelijke taal en met af en toe een illustratie. Over de oermens, proosten, priemgetallen, afval op de maan, de ether en de G-spot. En over de kaalheid van mannen, zoals de titel al vertelt. Het antwoord op die vraag: Mannen produceren vanaf hun puberteit een hormoon dat voor lokale haaruitval zorgt. Bij de ene man gaat het wat sneller dan de andere, maar uiteindelijk wordt vrijwel iedere man kaal. MF