De EUR heeft voor het eerst de VAR-pleitwedstijd gewonnen. Het team van de Erasmus School of Law (ESL) liet hierbij in de finale op 22 mei, in een casus rondom Rotterdamse coffeeshops, favoriet Leiden als tweede achter zich.

De wedstrijd bevat twee schriftelijke ronden en een mondeling gedeelte, de eigenlijke pleitwedstrijd. Het ESL-team na deze rondes op de tweede plaats geëindigd, wat betekende dat zij in de finale tegenover Leiden stonden. De finalisten kregen een nieuwe casus uitgereikt en een uur voorbereidingstijd. Deelneemster Brigitte: “Na de pleidooien en vragen van de rechtbank besloot de jury dat we hadden gewonnen. Dat was echt een bijzonder moment, vooral omdat het de eerste keer voor de EUR was en Leiden doorgaans de grote favoriet is.”

Winnen als doel

Het winnende team bestaat uit masterstudenten Brigitte Ebben, Oscar Havermans en Matthijs IJzerman, bachelorstudent Frank van Tienen, met begeleiding van Farshida Zafar (docent ESL), en advocaten Maayke Maas en Janske Schrijnemaekers. Volgens Brigitte klikte het goed. “We hebben best pittige discussies gehad, maar dat ging altijd over de inhoud en niet over de persoon. We wilden er alles aan doen om te winnen. We hebben dat doel vanaf onze eerste bijeenkomst uitgesproken en zijn daar nooit meer van afgeweken”

 Het winnende team van de EUR

Hard werk en nachtelijke sms’jes

De wedstrijd levert deelnemers vijf studiepunten op. Brigitte: “We zijn veel meer tijd aan kwijt geweest dan waar vijf ECTS voor staat. We hebben hard gewerkt, in weekenden en avonden tot en met nachtelijke sms´jes waarin we elkaar nog bestookten met vragen of informatie.” Volgens Farshida Zafar waren de kritische houding ten opzichte van hun begeleiders en hun kennis over de juridische leerstukken de sterke punten van de Rotterdamse studenten. Farshida: “Dat bleek ook in de finale, waarin ons team Leiden op inhoud achter zich liet.”

Zeldzame thuisoverwinning

De VAR-pleitwedstrijd wordt, sinds 1991, jaarlijks georganiseerd door één van de juridische faculteiten van de Nederlandse universiteiten, onder toezicht van de Vereniging voor Bestuursrecht (voormalig bekend als de VAR). Dit jaar is de wedstrijd voor de derde keer door de EUR georganiseerd.  Het is de vierde keer in 22 jaar dat een thuisteam wint. AT