Minister Bussemaker overweegt de ov-studentenkaart toch te behouden en de aanvullende beurs te verhogen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Meerdere Haagse bronnen zouden dit hebben bevestigd. Hiermee zou Bussemaker het afschaffen van de basisbeurs willen verzachten.

Het kabinet wil per september 2014 een leenstelsel invoeren, waarin studenten geen basisbeurs meer krijgen en hun studiefinanciering moeten lenen. Dat maakt een studie duizenden euro’s duurder. Ook de ov-studentenkaart moet worden versoberd. De opbrengst van die twee maatregelen is 1,2 miljard euro en moet naar het onderwijs gaan.

Eerste Kamer

Maar hiervoor is nog geen meerderheid in de Eerste Kamer. Zelfs D66, die het principe van een leenstelsel steunt, lijkt steeds afkeriger. De partij wil dat het kabinet meer investeert in onderwijs en niet alleen een extra bijdrage van studenten vraagt. Ook GroenLinks wil best meedenken over een leenstelsel, maar niet als dat ten koste gaat van studenten uit arme gezinnen. Dus zoekt de minister naar een compromis.

Toegankelijkheid

Om tegemoet te komen aan het bezwaar dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in het gedrang komt, zouden behoud van de ov-studentenkaart en een hogere aanvullende beurs besproken worden. Zo schrijft het AD.

Bussemakers woordvoerder ontkent het AD-bericht niet, maar bevestigt het evenmin. “Er is nog geen wetsvoorstel. Er is dus nog geen besluit genomen. De minister overweegt verschillende opties.” HOP/TF