Sneller door de studie

Het kabinet wil dat studenten sneller studeren. Daarom bedacht de regering een bindend negatief studieadviesexperiment voor tweede- en derdejaarsstudenten. Maar hoe doe je dat eigenlijk: sneller studeren?

Masterstudente Rechten Theresa (21) studeert vaak op het allerlaatste moment. “Ik begin een week van tevoren en meestal pas na één uur ’s nachts. Dan is het lekker rustig omdat de metro dan niet meer rijdt, want daar woon ik vlakbij.” Soms maakt ze ook samenvattingen van de teksten. Theresa is niet de enige die in marathonsessies studeert, in tentamenweken barsten de UB en het onderwijscentrum van het Erasmus MC bijna uit de voegen.

Ineffectief

Maar zijn zulke marathonsessies wel effectief? Volgens recent onderzoek van professor John Dunlosky van Kent State University is het juist bijzonder ineffectief om op deze manier te studeren. Opvallend is dat ook het samenvatten en markeren van teksten slecht blijkt te werken.

Lees alle studietips vandaag in EM #17.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.