Vijf toponderzoekers van de EUR ontvingen dinsdag een Vidi-beurs. Met de subsidie van wetenschapsorganisatie NWO kunnen ze een eigen onderzoekslijn opzetten.

Online privacy, handel met voorkennis, de kwetsbare foetus, innovatie en efficiency en de moleculaire factoren van osteoporose en botfractuur. Naar deze vijf thema’s deden Martijn de Jong (ESE), Patrick Verwijmeren (ESE), Vincent Jaddoe (Erasmus MC) , Justin Jansen (RSM) en Fernando Rivadeneira (Erasmus MC) de afgelopen jaren onderzoek. Niet onopgemerkt, want ze wonnen er een Vidi voor: een stimuleringsprijs van maximaal 800 duizend  euro.

Wetenschappelijke vernieuwing

Met deze prijs kunnen zij de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep bouwen. Het steunen van getalenteerde onderzoekers in hun wetenschappelijke carrière is een essentiële voorwaarde voor wetenschappelijke vernieuwing. Met de Vidi-subsidie ondersteunt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wetenschappers in verschillende stadia van hun loopbaan. De Veni-subsidies is bestemd voor recent gepromoveerde wetenschappers, de Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en de Vici-subsidies gaan naar zeer ervaren wetenschappers.

Steeds meer aanvragen

De onderzoeken die nu in de prijzen vielen, zijn ingediend in de ronde van 2012. Van de 432 onderzoekers die een gooi deden naar de subsidie, kregen 86 daadwerkelijk geld toegekend. Dat is twintig procent van alle aanvragers, maar meer dan het jaar daarvoor. Toen viel 16 procent in de prijzen. Het blijkt dat steeds meer wetenschappers  een onderzoeksvoorstel indienen. In de hoop dat wetenschappers zuiniger zijn op hun pogingen, mogen ze nu nog maar twee keer een aanvraag voor een Vidi-subsidie indienen. Voorheen was dat drie keer. SvdM

Bekijk hier de hele lijst met toekenningen