Een op de vijf student-stagiairs wordt uitgescholden, gepest of vernederd op de werkvloer. Dat is een van de conclusies uit Stagemonitor 2013, gepubliceerd door stagezoeksite StudentenBureau.

StudentenBureau vermeldt in het rapport dat het onderzoek uitgevoerd is in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit is zo ook overgenomen door verschillende dagbladen. De werkelijkheid ligt iets anders. Het blijkt te gaan om een promovenda, Jessica van Wingerden, die een deel van de dataset heeft gebruikt voor haar eigen onderzoek naar bevlogenheid onder studenten. De resultaten hiervan zijn weer doorgespeeld aan de stagezoeksite. Van Wingerden: “Wij waren blij toen StudentenBureau ons benaderde met de dataset.”

Positief ondanks pesterij

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1204 studenten, waarvan veertien procent aan de universiteit studeert. Een op de vijf stagiairs wordt gepest, dat geldt zowel voor hbo’ers als universitaire studenten. De vernederingen en pesterijen lijken langs de stagebegeleiders te gaan. Desondanks geeft het onderzoek aan, dat de bevlogenheid gemiddeld tot hoog is onder meer dan negentig procent van de stagiairs. Ook is driekwart erg tevreden over hun werkgever. Deze resultaten zijn onderling niet met elkaar vergeleken door de promovendi. AT