De Anti Dierproeven Coalitie ontrolde vanmiddag voor het Erasmus MC tweehonderd meter aan spandoek tegen experimenten met apen.

‘Ik verafschuw dierproeven met mijn hele ziel; elke wetenschappelijke ontdekking die bevlekt is met onschuldig bloed is voor mij van geen enkel belang’. Deze uitspraak van Mahatma Gandhi was vanmiddag te lezen op een van de twee honderd meter lange spandoeken van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Er deden honderdvijftig actievoerders mee, vertelt campagneleider Robert Molenaar. “We kregen veel positieve reacties: mensen die toeterden en zwaaiden. Nee tegenstanders van de actie hebben we niet gehoord.”

Wereldproefdierendag

Op het andere spandoek stond een andere uitspraak van de Indiër: ‘De grootheid van een natie en haar morele vooruitgang kan worden beoordeeld door de manier waarop de dieren worden behandeld’. De ADC voerde de actie ter gelegenheid van wereldproefdierendag.

De ADC voert op dit moment vooral actie tegen experimenten met apen in het Erasmus MC, waar het grootste proefdiercentrum van de Benelux is gevestigd. De Universiteit Utrecht is inmiddels helemaal gestopt met experimenten op apen en de Radboud Universiteit Nijmegen bouwt deze proeven af. Verder zijn er geen academische proefdierencentra in Nederland die proeven met apen doen. De ADC wil de apen uit de proefdierencentra bij Stichting Aap onderbrengen.

 

Handtekeningen

De ADC probeert 50.000 handtekeningen tegen proeven met apen op te halen om aan het begin van het academische jaar aan te bieden aan de directie van het medisch centrum. Elk weekend staat de organisatie in een andere stad in Nederland en haalt dan zo’n tweehonderd handtekeningen per uur op. Inmiddels zijn 20.000 handtekeningen opgehaald. 

In het Erasmus MC worden proeven met onder andere muizen, ratten, vissen, varkens en Java-apen gedaan voor wetenschappelijke doeleinden, zoals de ontwikkeling van medicijnen en de behandeling van ziekten. In Nederland is het overigens sinds 1997 verboden cosmeticaproducten op dieren te testen. Sinds 2013 geldt dat ook voor de ingrediënten van cosmeticaproducten.

De ADC hield afgelopen oktober ook een actie tegen experimenten met apen in het Erasmus MC. Erasmus Magazine nam eind 2010 een kijkje in het proefdiercentrum (zie p. 14-16), maar mocht toen geen foto’s van de apen in de kooien plaatsen. TL