Iedere twee weken brengen drie communicatiewetenschappers vanuit de studio in Amsterdam een podcast uit waarin zij een mediakwestie behandelen. Een van hen, Chris Aalberts, is docent politieke communicatie aan de EUR.

In Onder Mediadoctoren wordt iedere aflevering een ander onderwerp behandeld. Een rode draad door deze serie is de vraag, hoe de media het onderwerp afschilderen en het verschil met hoe deze kwestie er in werkelijkheid uitziet. Het is een thema dat ook terugkomt in de artikelen en boeken van Chris Aalberts. Een veelvoorkomende vraag bij zijn blogartikelen is ‘is dat wel zo?’.

Podcast met persoonlijkheid

De podcast-serie is geen droge wetenschapsrubriek met non-mediagenieke hoogleraren, want met de flamboyante Chris Aalberts, de nieuwsgierige Linda Duits en de nuchtere Vincent Crone heeft ieder van het presentator-trio een eigen expertise en persoonlijkheid. Door het media-jargon achterwege te laten maken zij de show toegankelijk voor een breed publiek. De onderwerpen die langskomen worden vaak besproken in de media, maar de mediadoctoren benaderen deze vanuit een nieuw perspectief.

Onzinonderzoek

Aalberts is dan ook totaal niet onder de indruk van onorigineel onderzoek. “Ik wil iets anders doen dan die mediaonderzoeken waarbij open deuren worden ingetrapt. Daar krijgen ze misschien wel onderzoeksprijzen voor omdat ze methodologisch sterk in elkaar zitten, maar ondertussen wordt er niets nieuws ontdekt.” Op zijn blog schrijft hij regelmatig over de zin en onzin van dergelijke onderzoeken.

Valorisatie

Onder Mediadoctoren hanteert een minder scherpe toon, maar er wordt wel kritisch naar de onderwerpen gekeken. Aan het eind van iedere aflevering wordt een conclusie getrokken op basis van de discussie en wetenschappelijke literatuur. Meestal blijkt dat de aannames en beweringen van de mediawereld eigenlijk weinig aansluiting hebben op de wereld erbuiten. Chris Aalberts ziet de podcast als een manier om wetenschappelijke kennis te valoriseren. “Er zit een grote kloof tussen de wetenschap en de buitenwereld, mede vanwege die onderzoeken waar niemand iets mee kan. Ik zou graag willen zien dat andere faculteiten iets soortgelijk als Onder Mediadoctoren doen.” AT

Beluister hier een aflevering van Onder Mediadoctoren, over reality-tv