Bart Verhoeff (23 jaar) en Sten Boerkamp (24 jaar), goede vrienden en huisgenoten, willen op 6 juni zes keer de legendarische berg de Alpe d’Huez op fietsen. Daarmee zamelen ze geld in voor het KWF, wat wordt besteed aan onderzoek tegen kanker.

Voor Bart, student Economie en Rechten, zit er een persoonlijke kant aan de deelname. Een goede vriendin overleed vorig jaar aan longkanker. “Kort daarna zag ik een reportage over Alpe d”HuZes en dat leek me een goede manier om aandacht te vragen voor de ziekte”, zegt Bart. Volgens economiestudent Sten, die het verdriet van Bart van dichtbij meemaakte, is de actie een van de mooiste goede doelen: “De sportieve prestatie is een mooi symbool. Je moet zelf lijden om het lijden van anderen te verzachten.”

Proloog

Iedere deelnemer moet minstens 2500 euro ophalen, maar de jongens denken het dubbele te kunnen doneren. Dat hopen ze te bereiken door op woensdag 8 mei een benefietfeest te organiseren in Café de Beurs: Proloog – Alpe d’Huzes benefiet party. Bart en Sten hopen zo’n duizend bezoekers te verwelkomen aanstaande woensdag. Kaarten voor het feest kosten 6 euro.

Bewustzijn

Het gaat Bart en Sten niet enkel om het geld voor onderzoek. Naast donaties hopen ze de feestgangers ook na te laten denken over hoe mensen omgaan met de ziekte. Beiden vinden het belangrijk om meer bewustzijn te creëren over de ziekte. ”Er wordt nog steeds laconiek over gedaan en ook onder studenten wordt het woord ‘kanker’ gebruikt als scheldwoord. Dat kan ontzettend kwetsend zijn”, aldus Sten. Bart: “Het feest moet ook een positieve insteek hebben, het moet een teken van strijd zijn.”

Spierpijn

Bart en Sten trainen serieus voor de beproeving, want zes keer de Alpe d’Huez opfietsen doe je niet zomaar. Sinds 1 maart drinken de vrienden zelfs geen druppel alcohol meer. Ook niet tijdens hun eigen feest. De tourtocht van de Amstel Gold Race op 14 april was de eerste echte test. Sten: “De spierpijn viel mee, maar er is wel nog wat werk te verrichten om de zes beklimmingen aan te kunnen.” TF