We houden van onze partner, van onze kinderen en van onze hond. Maar kun je ook van een stad houden? Hoogleraar Sociologie Willem Schinkel legt tijdens de Rotterdamlezing op 23 mei uit waarom hij van Rotterdam houdt.

Het is een behoorlijk ingewikkelde liefde. Want hoe kun je nu houden van een pretentieloze stad, zonder hart, die je voortdurend wilt veranderen? Liefde is lastig te definiëren. Je houdt van je partner, maar waarom eigenlijk? Waar zit hem dat precies in? ‘Gewoon omdat ik van je hou’ is niet bevredigend. Het klinkt bijna willekeurig. “Kun je nagaan hoe lastig het is om uit te leggen waarom je van Rotterdam houdt”, merkt socioloog Willem Schinkel op. Toch doet hij tijdens de Rotterdamlezing op 23 mei – het jaarlijkse cadeau van de Erasmus Universiteit aan de stad – een poging. In Erasmus Magazine #16 licht hij vast een tip van de sluier op.

De enige echte stad van Nederland

De stad als gezellige, sexy ‘City Lounge’, of als mannelijke, hardwerkende havenstad? “Je kunt zeggen dat de stad vele geliefdes heeft.” Waarom houdt Schinkel zelf van Rotterdam? “Die liefde heeft te maken met een bepaald soort openheid en onbepaaldheid die andere steden niet hebben. Dat maakt Rotterdam enerzijds moeilijk, maar anderzijds veel interessanter dan andere steden. Ik vind dat Rotterdam de enige echte stad is van Nederland.” SvdM

Lees het hele artikel in Erasmus Magazine #16, dat vandaag verschijnt.