Miljoen voor gevolgen kinderkanker

Twee wetenschappers van het Erasmus MC krijgen een Europese subsidie van 1,1 miljoen euro voor hun onderzoek naar de langetermijneffecten van kinderkanker.

De subsidie is verstrekt aan kinderoncoloog Marry van den Heuvel-Eibrink en André Uitterlinden, hoofd van het Genetisch Laboratorium en de Human Genotyping & Sequencing Facility.

Welke genen

Wie als kind kanker heeft gehad, kan later last hebben van gebreken als gevolg van de ziekte of de behandeling. Twee van deze langetermijneffecten zijn vruchtbaarheidsstoornissen en gehoorschade. Er zijn aanwijzingen dat in de genen vastligt dat het ene kind meer kans heeft op deze effecten dan het andere. Van den Heuvel-Eibrink en Uitterlinden hopen met hun onderzoek te ontdekken in welke genen het zit. De uitkomsten kunnen leiden tot aangepaste behandelplannen en betere begeleiding voor kinderen die een genetische aanleg hebben voor de bijwerkingen. MF

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.