Het Erasmus Trustfonds viert vanavond, op 29 april, dat het precies honderd jaar geleden is opgericht. Het Trustfonds heeft in 1913 de Nederlandse Handels-Hoogeschool, de voorloper van de Erasmus Universiteit, opgericht.

De oprichting van de Handels-Hogeschool was een initiatief van Rotterdamse ondernemers en families die zich hadden verenigd in het Trustfonds. De vereniging ging op 29 april 1913 van start met een galadiner. Nu, precies honderd jaar later, komen de huidige leden samen in eenzelfde setting.

Van eigenaar naar steunfonds

De handelshogeschool bleef tot 1973 in handen van de vereniging. Toen heeft ze de hogeschool (inmiddels Nederlands Economische Hogeschool) verkocht aan het Rijk. Op dat moment ook fuseerde de hogeschool ook met de Medische Faculteit Rotterdam tot de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het Trustfonds, op zijn beurt, fuseerde met het Medisch fonds tot het Erasmus Trustfonds.

Het fonds verleent sindsdien steun aan verschillende bijzondere onderzoeksprojecten op de Erasmus Universiteit, zoals Generation R (Erasmus MC) en de World Database of Happiness (FSW). Ook helpt het andere fondsen die beurzen verstrekken aan EUR-studenten. Het fonds telt nog altijd zo’n vijf- tot zeshonderd leden.

Jubileumboek

Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt het boek Een onzalig plan, mijne heeren – het Erasmus Trustfonds 100 jaar stevig onder de stormen van Hein Meijers. Tijdens de lintjesregen op vrijdag 26 april heeft Reinoud Rijntjes, de secretaris van het Trustfonds, een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn inzet voor de samenleving. MF