Een tweede masteropleiding kost aan de ene universiteit duizenden euro’s meer dan aan een andere. Dat staat in de nieuwe Keuzegids Masters.

Wie al een masteropleiding heeft gedaan, moet voor een tweede masteropleiding het ‘instellingstarief’ betalen. De universiteiten mogen zelf hun prijs bepalen. Dat levert volgens de Keuzegids grote verschillen op, vooral in de exacte en technische masters.

Grote verschillen

De Universiteit Utrecht rekent 18.350 euro. Leiden komt dicht in de buurt met 17.700 euro. De technische universiteiten van Delft en Eindhoven doen hier niet aan mee. Zij vragen voor een tweede master het standaardbedrag van 1835 euro per jaar. Dat is tien keer zo weinig. De Universiteit Twente rekent wel hoge tarieven voor tweede masters, namelijk 12.916 euro. Rotterdam rekent voor de meeste masters 10.300 euro en behoort daarmee tot de goedkopere plaatsen om een tweede master te volgen.

Bedrijfsgeheim

Het kostte de redactie soms grote moeite om de juiste tarieven te achterhalen. “Door diverse

uitzonderingen is de materie op zich al complex. Bovendien bleek de informatie op de websites van de instellingen vaak moeilijk te vinden, onvolledig of tegenstrijdig. In een enkel geval weigerde een opleiding zelfs het tarief te vermelden – alsof het een bedrijfsgeheim betrof.”

Een van de uitzonderingen betreft studenten die een tweede masteropleiding in de zorg of het onderwijs volgen. Zij betalen het lage tarief – tenzij hun eerste masteropleiding al in de zorg of het onderwijs was.

32 duizend euro

De duurste masteropleiding is Geneeskunde in Maastricht. De zuiderlingen rekenen 32 duizend euro. Dat is bijna het dubbele van wat de EUR rekent voor een geneeskundemaster: 16.300 euro. Aan de Vrije Universiteit kost een medische master 15 duizend euro.

EUR scoort redelijk

In de Keuzegids worden alle masteropleidingen met elkaar vergeleken op basis van student- en expertoordelen. Geen enkele masteropleiding van de EUR behoort volgens de vergelijking tot de beste masteropleidingen in Nederland. In het lijstje met beste brede universiteiten om een master te volgen deelt de EUR een derde plaats met Groningen. Nijmegen en Maastricht scoren iets beter. HOP/TF