DUO int miljoenen aan ov-boetes

DUO int maandelijks meer dan een miljoen euro aan boetes van studenten die vergeten hun ov-kaart in te leveren. PvdA’er Mohammed Mohandis wil dat studenten betere voorlichting krijgen over het stopzetten van hun reisrecht.

Studenten die geen recht meer hebben op een ov-abonnement en vergeten om hun kaart op tijd af te melden, krijgen van DUO een boete van 97 euro per veertien dagen. Het inleveren van hun gratis reisrecht zorgt voor de nodige verwarring. Veel studenten denken dat met het stopzetten van de studiefinanciering bij DUO ook de ov-kaart geblokkeerd is, terwijl ze naar een oplaadpunt moeten om dat te regelen.

Zes ton per halve maand

Minstens zesduizend studenten waren daar te laat mee en kregen dit jaar een boete, blijkt uit cijfers die de website mijnstudentenleven.nl opvroeg bij DUO. Dat zou de dienst zes ton per halve maand opleveren.

Veel klachten over stopzetten

Studentenorganisaties worden naar eigen zeggen overspoeld met klachten over de boetes en willen al langer dat DUO de communicatie verbetert. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis maakt zich nu ook zorgen. Hij wil van de minister weten hoe zij de communicatie over het stopzetten van de ov-jaarkaart denkt te verbeteren.

DUO-voorlichter Daniël Blok zei eerder al verbaasd te zijn over de verwarring. “Alle studenten om wie het gaat, ontvangen een brief waarin staat wanneer en hoe zij hun reisproduct stop moeten zetten.” Bij een oplaadpunt dus. HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.