Jonge afgestudeerden van verschillende afkomst kwamen bij elkaar voor het traject ‘Hoe word ik een Young Ethnic Professional (YEP)?’. Het doel van deze training: te weten wat echt bij je past zonder je te laten hinderen door geslacht, leeftijd of culturele achtergrond.

De cursus wordt gegeven door loopbaanadviseurs van de EUR in samenwerking met antropoloog Arjan Erkel en Sezgin Yilin, bedenkers en schrijvers van het boek Generatie YEP. Erkel haalde in 2002 het nieuws toen hij ontvoerd werd in Dagestan en pas na twintig maanden vrij kwam. Hij neemt de studenten mee in een ‘ontgijzelingsproces’.

Ontvoering

Het verhaal van Erkel lijkt extreem, maar zijn ervaring kan hij toepassen. Het is namelijk de bedoeling dat je je horizon verbreedt, dat je de wereld om je heen verkent en in die wereld een eigen plek zoekt. Erkel had vrij snel door dat weerstand en verzet hem niet verder hielpen tijdens zijn ontvoering. Daardoor werd hij zelf gedwongen om te veranderen. “Ik ging me ook meer verdiepen in mezelf. Want hoewel ik de situatie niet kon veranderen, kon ik wel controle hebben over wie ik was”, vertelt hij.

Gesloten cultuur

Studenten met een andere culturele achtergrond merken dat de thuissituatie erg kan verschillen van de Nederlandse cultuur op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld wanneer de sfeer op de werkvloer informeel is en werknemers ook naar elkaars privéleven vragen, kan dat voor iemand uit een meer gesloten cultuur lastig zijn. AT

Lees het hele verhaal in EM #15